Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Antalya Vajinismus Tedavisi

Vajinismus

Vajinismus vajinal kaslarda ilişkiye bağlı istemsiz kasılmaların olmasıdır. Vajinismus hastalığı 5 evreden oluşur. Tedaviye erken evrede başlanması, doktora olan güven ve uyum kısa sürede sonuç alınmasını sağlayacaktır.
Vajinismus

Vajinismus Nedir?

Cinsel ilişki sırasında istem dışı vajinal kasılmaların olmasına vajinismus denir. İlişkiye girerken ağrı ve acı olacağı düşüncesi vajinal kasılmaları tetikler. Kasılmalar özellikle vajina ve çevresindeki kas gruplarında bazen de tüm vücutta meydana gelir.

Vajinismusa neden olan kasılmalar cinsel ilişki ile tetiklenir. Kaygı, endişe ve korkular kasılmaların artmasına neden olur. Bu durum kısır bir döngü oluşturarak vajinismus kliniğini belirginleştirir. Vajinismus tedavisinde amacımız bu kasılmaları ortadan kaldırmaktır.

Bu hastalığın tedavisinde doktora olan güven başarıyı etkiyeyen önemli bir faktördür. Op. Dr. Funda Yazıcı Erol Antalya ilinde vajinismus tedavisi yaparken güncel yöntemleri başarılı bir şekilde uygulamaktadır.

Vajinismus Tedavisi Antalya

Vajinismus tedavisi Antalya kliniğimizde yapılmaktadır. Vajinismus tedavisine ne kadar erken başlanırsa başarıya ulaşmak o kadar kolay olur. Bu hastalığı ertelemek, ötelemek ve geciktirmek tedavi sürecinde olumsuz rol oynar.

Antalya vajinismus tedavisi için önemli noktalardan biri çiftin bu tedaviyi uyum içinde yapacakları bir doktor seçmeleridir. Doktora olan güven, onun verdiği ödev ve egzersizlere uymak bu hastalığı yenmede oldukça önemlidir.

Vajinismus tedavisinde ilk basamak doktor ile yapılan detaylı ön görüşmedir. Bu görüşmede vajinismus tedavisi için planlama yapılır. Vajinismus kliniğinin kadında ne zamandır ve hangi evrede olduğu belirlenir.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus hastalığında cinsel ilişkiye başlarken ya da genital bölgeye dokunulduğunda vajinal kasılmalar olur. Bu durum vajinismus belirtileri içinde en temel olanıdır. Başlıca vajinismus belirtileri şunlardır;

  • Gerdek gecesi ilişkiye girememe,
  • İstemsiz vajinal kasılmalar,
  • İlişkiye başlayınca panik atak yaşama,
  • Bacakları kapatıp, eşi itme,
  • Bulantı, baygınlık hissi,
  • Genital bölgeye elle dokunamama,
  • Jinekolojik muayene yapılamamış olması,
  • Cinsel bölgeye ayna ile bakmaktan korkma,
  • İlişki sırasında tüm vücutta kasılma ve titreme.

İlişkinin olmaması kişide utanç ve suçluluk yaratır. Çevrenin çocuk baskısı, kadının ilişkiye girememesi uzun dönemde kişiyi yalnızlık ve depresyona iter. Kadın içinde bulunduğu bu durumu çevresine ayıp ya da yanlış anlaşılma korkusuyla anlatamaz.

Defalarca yaşanılan cinsel başarısızlığa bağlı kadın özgüvenini yitirir. Çaresizlik ve yalnızlık duygusu zamanla psikolojik yıpranmaya yol açar. Vajinismus tedavisi sürekli ertelenir.

Yıllar geçtikçe çevrenin çocuk beklentisi ve baskısı daha da artar. Vajinismus belirtilerinin yoğunlaşması ile çiftler geçte olsa çözüm arayışına girer. Bu çiftlerin bir kısmı kendi durumlarına çözüm aramak yerine tüp bebek tedavisi bile düşünür. Ancak tüp bebek öncesi vajinismus hastalığının tedavi edilmesi en doğru yaklaşımdır.

Vajinal girişte, genital bölgede ya da alt batında ağrıya neden olabilecek enfeksiyon, iltihap ya da tümöral nedenli durumlarda cinsel ilişkiye girilemeyebilir. Bu gibi durumlar vajinismus kliniği ile örtüşerek karışabilir.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus hastalığı davranışsal, bilişsel ve fizyolojik tabanlı bazı problemler neticesinde belirti verir. Hastalığın temelinde cinsel ilişkiyle ilgili bilgi eksiklikleri, korkular, kaygılar ve endişeler vardır. Vajinismustaki bilişsel sorunlar giderilmeden hastalığın tedavi edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle cinsel terapi vajinismus tedavisi için önemli bir basamak oluşturur.

Cinsel terapi seansları çiftlerin birlikte ve ayrı katılımı ile yapılır. Seans süre ve sayısı kadındaki vajinismus evresi ve çiftin tedavi uyumuna göre değişir. Terapide temel yaklaşım kadının ve cinsel bilgi ve yaklaşımlarını değerlendirip eksik ve yanlış olan noktaları düzeltmektir.

Cinselliğe karşı olumsuz koşullanma tedaviye direnç oluşturan bir duvar gibidir. Öncelikle kadına cinselliğin normal ve fizyolojik bir süreç olduğunun vurgulanması, bu konu hakkında detaylı bilgilendirme yapılması korku ve endişeleri azaltacaktır. Sonraki aşamalarda genital bölge anatomisi hakkında bilgi verilerek kadının kendi genital bölgesini tanıması sağlanır.

Kadının kaygı duyduğu genital yapılardan en önemlisi kızlık zarıdır. Kızlık zarının ilişki sırasında bozulduğunu düşünmek, kadında ağrı ve kanama ile ilgili yoğun bir endişe duymasına yol açar. Kızlık zarı hakkında doktorun bizzat vereceği temel bilgiler bu endişeleri doğrudan kaldıracaktır.

Cinsel terapide hem kadın hem de erkek birlikte değerlendirilir. Kadının küçüklükten beri nasıl bir çevrede yetiştiği, cinselliğe karşı edindiği kaygılar ve çevrenin bu konudaki yaklaşımı detaylı olarak irdelenir. Ayrıca erkeğin de bu süreçte kadına olan yaklaşımı, cinsel bilgi ve düşüncesi sorgulanır.

Cinsel terapi seansları sürerken aynı zamanda kadına ve çiftlere evde uygulayacakları bazı egzersiz ve ödevler verilir. İlk olarak kadının genital bölgesini tanıması istenir. Bunun için kadın ayna ile genital bölgesini görerek korkularını yenmeye çalışır. Sonraki aşamalar dokunma ve parmak egzersizlerini kapsar. Tedavide aşama aşama ilerlemek ve aceleci olmamak gerekir.

Parmak egzersizleri vajinal penetrasyonu zamanla kolay hale getirir. Başta genital bölgesine dokunamayan kadın bu süreçte parmak penetrasyonunu yapabilir duruma gelir. Egzersizler parmakla yapılabildiği gibi dilatör denen çeşitli kalınlıktaki silikon aparatlarda uygulanabilir. Parmak egzersizlerini başlarda kadın kendisi yapar. Öncelikle kadının kendi genital bölgesine alışması ve tanıması için dokunma egzersizleri oldukça önemlidir. Sonra ise kademeli olarak vajinal parmak giriş egzersizleri uygulanır.

Önce tek parmak girişi denenir. Bundan sonra ise çift parmak girişi ve eşli parmak girişi ile tedavi sürdürülür. Vajinismus parmak egzersizleri yapılırken klitorise dokunma ve klitorisin uyarılması haz alma konusundaki endişeleri de giderecektir.

Tedavide belli bir aşamaya gelindiğinde doktor çiftin ilişkiye girebileceğini söyler. Bu konuda aceleci olmamak ve tedavi sürecini sabırla yürütmek kalıcı bir çözüm sağlamada anahtar rol oynar.

Dirençli vajinismus çok nadiren görülür. Bu durumda daha farklı yöntemlerle tedavi sağlanabilir. Vajinal botoks uygulaması buna bir örnektir.

Vajinismus gevşeme egzersizleri tedavide çok kullanılır. Kollarımız, bacaklarımız ve vajinal bölgedeki kaslarımız çizgili kaslardır. Çizgili kaslar bizim kontrol edebildiğimiz kas gruplarıdır. Kendi isteğimiz ile kasılıp gevşeyebilir. Vajinismus gevşeme egzersizleri ile kasların nasıl gevşetileceği hastaya öğretilir.

Önemli noktalardan biri bu egzersizleri düzenli yapmaktır. Gevşeme egzersizleri kişinin kendini rahat hissedeceği bir ortamda yapılmalıdır. Egzersizler sırasında rahatlatıcı bir müzik kullanılabilir. Vajinismus gevşeme egzersizleri ile kadın vücudundaki bütün kasları tanıyarak onları nasıl kontrol edeceğini öğrenir.

Vajinismus tedavisi yapılırken kas gevşetici ilaçlar kullanılmaz. Kas gevşeticiler istemsiz olan kasılmaları engellemez. Vajinismus problemi olan hastaların çoğu doktora başvurmadan önce kas gevşetici kullanmıştır. Ancak vajinismus tedavisinde kas gevşeticilerin yeri yoktur. Sadece dirençli vajinismus olgularında son çare olarak düşünülebilir.

Vajinismus Neden Olur?

Vajinismus nedenlerinin ortaya konması hastalığın daha iyi anlaşılmasını sağlar. Vajinismus farklı birçok nedenin bir araya gelmesi ile belirti verir. Çiftler başta bu durumu kabul etmek istemez. Bunu kendilerine yakıştırmaz. O yüzden uzun süre tedavi arayışına girmezler.

Hatta bu şekilde tedaviyi erteleyerek yıllarca bekleyen çiftler vardır. Bu yüzden vajinismus erteleme hastalığı olarak bilinir. Vajinismusta vajinal kasılmaları tetikleyen ve devam ettiren iç içe geçmiş nedenler vardır. Vajinismus hastalığının başlıca nedenleri şunlardır;

Teorilerden biri vajinismusun vücudun bir savunma mekanizması şeklinde ortaya çıktığıdır. Bu teori çocukluk çağında fitil kullanılması ya da gebeliğe karşı tepki gibi nedenlerle vücudun savunmaya geçmesi şeklindedir.

Vajinismus nedenlerinden bir diğeri cinselliğe karşı olan yanlış önyargı, endişe ve korkulardır. Gerdek gecesi nelerin olup biteceğini kestiremeyen bir kadında yersiz korku ve düşünceler gelişir.

Vajinismusta ilk ilişkide çok acı ve ağrı olacağı, kızlık zarı yırtılırken fazla miktarda kanama görüleceği, penisin dar vajinadan giremeyeceği gibi yanlış düşünceler bulunur. Bu yanlış bilgi ve düşünceler ilişkinin olmaması için vajinal kasılmaları tetikler.

Kızlık zarının kalın olduğu, kızlık zarı deliğinin dar olduğu, kızlık zarı yırtılırken ilişki sırasında dayanılmaz bir acı ve kanama olacağı düşüncesi vardır. Bu kaygılar bilinç altında ilişkinin olmaması yönünde olumsuz bir koşullanma yaratır. Erkeğin bu durumdaki bir kadın ile ilişkiye girerken aceleci davranması vajinismus kliniğini ortaya çıkarabilir.

Kadınların bir kısmı genital bölgenin anatomik yapısını tam olarak bilmez. İç ve dış dudakların yeri, klitorisin konumu ve kızlık zarının nerede olduğu tam olarak bilinmez. Bu durumda ilişkinin nasıl olacağına ait net bir fikirleri de yoktur.

Vajinismus hastalığı olan kadınların bir kısmı vajinanın çok dar olduğu ve ilişki sırasında penisin vajinaya giremeyeceğini düşünür. Bu da ilişkiye girememe yönünde vajinal kasılmalara yol açar. Bu kadınlara vajinanın doğumda ne kadar genişleyebilen esnek bir yapısının olduğunu anlatılmalıdır.

Vajina hem enine hem de boyuna doğru büyüyebilen, genişleyebilen bir dokudur. İlişki sırasında penisi sarar ve esneyip genişler. Bu da sağlıklı bir cinsel ilişki gerçekleşmesini sağlar. Tüm bunların çiftlere anlatılması özellikle kadınlardaki korku ve endişeyi azaltır.

Vajinismus nedenleri arasında daha önce yapılmış jinekolojik muayeneler ve kontroller sırasında yoğun ağrı ve acı duyulması da yer alır. Bu kişiler ilişki sırasında da benzer şeylerin olacağını düşünür. Cinsel ilişkinin ağrılı olması ya da erkekteki sertleşme sorununa tepki olarak da vajinismus ortaya çıkabilir.

Vajinismus nedenlerinden bir kısmını da organik sebepler oluşturur. Vajinal bölge ile ilgili geçirilmiş ameliyatlar, çeşitli genital bölge enfeksiyonları, hormonal bozukluklar, bazı kan ve sinir hastalıkları durumunda da vajinismus gelişebilir.

Vajinismus kliniği ile gelen çiftlerde organik sebepler mutlaka ekarte edilmelidir. Bu hastalarda biyolojik nedenlere ait kliniğin düzeltilmesi vajinismus tedavisi için önemlidir. Çünkü enfeksiyon ve benzeri organik nedenlere bağlı ağrılı cinsel ilişki vajinismus kasılmalarını tetikler.

Vajinismus Ne Sıklıkta Görülür?

Yeni evli çiftlerin yaklaşık %10’unda vajinismus görülür. Vajinismus uzun zamandır bilinen bir hastalıktır. Birçok bilimsel yayın ve eserde bu hastalığa ait bilgi ve tedavilere rastlanır. Ancak cinsellikle ilgili bir sorun olması nedeni ile bu hastalık çok konuşulmamıştır.

Vajinismus göz önünde olmayan ancak yaygın görülen bir sorun olarak karşımıza çıkar. Her toplumda görülme sıklığı farklıdır. Çünkü vajinismusu doğuran nedenler toplumun kültürel ve sosyal yapısı ile ilişkilidir. 

Cinselliğin daha kapalı olarak yaşandığı toplumlarda vajinismus görülme oranları fazladır. Cinsellikle ilgili yanlış bilgi, korku ve düşüncelerin giderilmesi vajinismus gelişimini önleyecektir. Bu nedenle cinsellik eğitimi toplum içinde bilinen birçok yanlış düşünce ve korkuları gidererek vajinismus hastalığını önler.

Vajinismus Tedavisinde Hipnozun Yeri

Hipnoz uygulamaları cinsel terapiye ek olarak yapılabilir. Hipnoz ile ilişkiye karşı olan kaygı, endişe ve korkular giderilerek özgüvenin kazanılması sağlanır.

Vajinismus tedavisinde hipnozun uygulanabilmesi için kişinin hipnoza inanması ve doktora tam olarak güvenmesi gerekir. Vajinismusta hipnoz tedavisi genellikle ileri evre vajinismus hastalığı olanlara tercih edilir.

Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?

Vajinismus başlıca 3 tip ve şekilde görülür. Bunlar:

  1. Birincil vajinismus
  2. Sekonder vajinismus
  3. Durumsal vajinismus

Birincil vajinismus: Vajinismusun en bilinen şekli ilk cinsel ilişki sırasında ortaya çıkar. Cinsel ilişki sırasında vajinanın dış kısmındaki kaslarda kasılmalar meydana gelir. Bu da ilişkinin olmasını engeller. Kasılmalar genellikle ağrılı olup cinsel ilişkiye ara verilince azalır. Bu çiftler kasılmalara bağlı tam bir cinsel birliktelik yaşayamaz. Jinekolog tarafından tam bir vajinal muayene yapmak zordur. Birincil vajinismus olarak bilinen bu durumun kaynağı genellikle cinsellik ile ilgili korku, kaygı ve endişelerdir.

Sekonder vajinismus: Bu vajinismus tipinde önceden bir cinsel ilişki yaşanmıştır. Ancak daha sonra geçirilen bir ameliyat, travma, kürtaj, düşük, doğum sırasında yaşanan zorluklar, ağır jinekolojik enfeksiyonlar ve muayeneler sonucu sonradan vajinismus meydana gelir. Cinsel birliktelik sırasında ağrı ve acı olacağı beklentisi bu hastalarda vajinal kasılmaları şiddetlendirir.

Durumsal vajinismus: Bazı kadınlar hassas bir yapıya sahiptir. Cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama ve zorlanmadan korktukları için vajinal kaslarını istemli olarak kasar. Bu durum vajina girişini kapatarak ilişkiye izin vermez. Bu şekilde görülen vajinismus tipine ise durumsal vajinismus adı verilir.

Vajinismus Evreleri Nelerdir?

Vajinismus 5 evreden oluşan bir hastalıktır. Her kadın aynı klinik bulgulara sahip değildir. Birinci derece vajinismus hastalığında tedavi oldukça kısa sürebilirken beşinci evre vajinismusta farklı tedavi seçenekleri de uygulanabilmektedir.

Evre 1 vajinismus: Birinci evre vajinismus hastalığı olan kadınlarda jinekolojik muayene yapılabilir. Kişi parmağı ile vajina içine giriş yapabilir. Ancak ilişki sırasında vajinal kasılmalara bağlı penis girişi tam olmaz. Sınırlı bir penis girişi vardır. Kadın eşinin genital bölgesine dokunmasına izin verir. Ancak ilişkiye devam etmek istemez ve eşini iter. Bu kadınlarda geçmişe ait bir cinsel travma hikayesi yoktur. Vajinismus tedavisinin en kolay yapıldığı evredir.

Evre 2 vajinismus: İkinci evre vajinismus hastalığı olanlarda jinekolojik muayene rahat olmasa da yapılır. Bu kadınlar parmak girişi yapamaz. Ancak vajina girişine dokunabilir. Kasılmalar ilişki ile başlar. İlişki bitince sona erer. Penis girişi kısmen olabilir. Ancak bacakları kapatma ve eşini itme sonucu ilişki sınırlı bir şekilde yaşanır. Bu tip vajinismus hastalığında geçişte yaşanmış bir cinsel travma öyküsü bulunmaz.

Evre 3 vajinismus: Üçüncü evre vajinismus hastalığı bulunanlarda jinekolojik muayene rahat olmayarak yapılabilir. Ancak bu evrede hastalar vajinaya parmak girişi yapamaz. Penis girişi olmamıştır. Kasılmalar ilişki ile başlar. İlişki bitince kasılmalar devam eder. Cinsel birliktelik sırasında kadın eşini iter. İlişki gerçekleşemez. Kadın kendi genital bölgesine dokunmak istemez. Hatta kendi genital bölgesini görmekten dahi hoşlanmaz.

Evre 4 vajinismus: Dördüncü evre vajinismus hastalığı olan kadınlarda istemsiz kasılmalar daha yoğundur. Bu hastalar ilişki sırasında panik atak benzeri bir tablo yaşar. Kasılmalar ilişki sonrasında devam eder. Korku, kaygı ve endişe hat safhadadır. İlişki sırasında bacaklarını kapatır. Bu evrede jinekolojik muayene yapmak zordur. Vajinal parmak girişi olmaz. Penis vajinaya temas ettiği anda vajinal kasılmalar başlar. Cinsel ilişkiye bir tepki olarak kendilerini geri çekerler. Bu aslında bir korunma refleksi gibidir.

Evre 5 vajnismus: Beşinci evre vajinismus hastalığı bulunan kadında vajinal kasılmalar en yoğun şekilde görülür. Yoğun bir tiksinme, korku ve endişenin eşlik ettiği panik atak tablosu vardır. Kasılmalar sadece vajinal kaslarda değil tüm vücutta olur. Kadın kalçalarını ve bacaklarını sıkıca kapatır. Vajinal yoğun kasılmalar ile birlikte cinsel ilişki gerçekleşemez.

Tabloya bulantı, kusma, baygınlık hali ve gözlerde kararma gibi belirtilerde eşlik edebilir. Beşinci evre vajinismus hastalığında jinekolojik muayene yapılamaz. Parmak girişi yapılamaz. Hastalar vajinal bölgelerine dokunamaz. Beşinci evre vajinismus hastalığı kliniğin en yoğun şekilde yaşandığı evredir. Vajinismus tedavisi bu evrede daha uzun sürer.

Vajinismus Tedavisinde Çiftler Arası İletişim

Vajinismus sadece kadını ilgilendiren bir klinik değildir. Vajinismus hastalığı çiftlerin ortak yaşadığı bir sorundur. Bu nedenle vajinismus tedavisi sadece kadın ya da sadece erkek üzerinden yapılmaz. Çiftlerin tedavi boyunca telkinleri birlikte dinlemesi, verilen egzersizleri birlikte uygulaması vajinismus tedavisi için altın kuraldır.

Vajinismus tedavisi yapılırken süreç ilerledikçe sorunların nerede olduğu ve nasıl düzeltileceği konusunda birlikte plan yapılır. Çiftlerin birbirlerini karşılıklı anlamaları vajinismus tedavisini uyum içinde ve kolay bir şekilde yürütmeyi sağlar. Eğer kadın ya da erkek bir şekilde tedaviye uyum göstermez ve eşini anlamazsa tedavi sekteye uğrar.

Bazı çiftlerde erkek, sorunu kadında görüp kendisi tedaviye katılmak istemez. Böyle çiftlerde tedaviye sadece kadının katılması sorunu tamamen çözmeyecektir. Vajinismus bir ilişki sorunudur. O nedenle erkeğinde tedavi sürecinde aktif rol alması gerekir.

Vajinismusta Panik Atak

Panik atak, tekrarlayan ve endişe verici korku nöbetleridir. İleri evre vajinismus hastaları ilişki sırasında panik atak benzeri bir klinik tablo yaşar. Panik atak vajinismus hastalığında her zaman görülmez.

Vajinismusta panik atak tablosu görülmesi tedavinin daha meşakatli geçeceğinin bir işaretidir. Panik atak ilişki sırasında birden bire ortaya çıkabilir. Aniden başlar ve şiddeti artarak genellikle 5-30 dakika kadar sürer. Daha sonra ilişkinin bitmesi ile birlikte yavaşça azalarak kendiliğinden geçer.

Vajinismusta panik atak yaşanması çiftleri çok korkutur. Tekrar ilişkiye girme denemelerini olumsuz etkiler. Çiftlerin kendine olan güvenlerini zedeler ve tedaviye olan inançlarını düşürür. Panik atak tablosunda çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, sarsılma, kontrolü kaybetme gibi belirti ve bulgular vardır.

Vajinismusa Eşlik Eden Ruhsal Sorunlar

Vajinismus hastalığı olan ve tedavi görmemiş çiftlerde zamanla ruhsal sıkıntılar ortaya çıkar. Cinsen ilişkide yaşanan sıkıntılar, çevrenin çocuk baskısı ve özgüven kaybı kişide zamanla depresyon gelişmesine neden olur. Vajinismus hastalarının çoğunda az ya da çok depresif bir ruh hali vardır. Depresyonla birlikte çeşitli sosyal etkinlik ve faaliyetlerden uzaklaşma görülebilir.

Bazen de fiziksel bir nedeni olmayan bedensel yakınma ve şikayetler görülür. Kendini dinleme, sağlık kitapları okuma, çeşitli tahliler yaptırma şeklinde bir ruh durumu da izlenebilir. Bazı kişiler alkol kullanarak bu sıkıntı ve kaygılı durumdan uzaklaşmak ister.

Vajinismus ve Tüp Bebek

Vajinismus hastalığı olan çiftler sorunu çözme ile ilgili umutsuzluk yaşayıp çocuk sahibi olmak için tüp bebek yöntemine başvurabilir. Toplumdaki çocuk sahibi olma ile ilgili ağır baskılar çifti buna iter.

Vajinismus hastalığı olan çiftlerin birçoğu doğrudan tüp bebek merkezlerine başvurur. Bu nedenle çocuk sahibi olmak için başvuran bir çifte mutlaka ilişkiye düzenli olarak girip girmedikleri sorulmalıdır. Bu çiftlere tüp bebek yapılması önerilmez. Öncelikli olarak vajinismus tedavisi yapmak en doğru olanıdır.

Vajinismus tedavisi tüp bebek tedavisine göre daha kolay, maliyeti düşük ve yüz güldürücüdür. Vajinismus tedavisinden sonra kısa sürede gebelik sağlanır. Tüp bebek tedavisinin başarı oranları %35-50 civarındadır. Sonuç negatif olduğunda hem ilişkiye giremeyen hem de çocuğu olmayan çift çok daha umutsuz hale gelir. Ayrıca maddi kayıp yaşar.

Çiftler tüp bebekte ısrarcı ise tüp bebek tedavisi normal kadınlara göre daha zorlu bir süreçte olur. Vajinal muayeneler, yumurta takibi, yumurta toplama işlemi ve embriyo transfer işlemi anestezi altında yapılır.

Vajinismus çiftlerinin çocuk sahibi olmamalarının sebebi ilişkiye girememektir. Bu nedenle vajinismus tedavisi ile çocuk sahibi olmak daha doğrudur. Bu çiftlere öncelikle tüp bebek tedavisi şeklinde bir yaklaşım uygun değildir.

Vajinismus Tedavisinde Erkeğin Rolü

Vajinismus sadece kadın ya da erkeğin değil çiftin ortak sorunudur. Bu nedenle vajinismus tedavi sürecinde erkeğinde önemli rolleri vardır. Vajinismus sorunu olan çiftlerde erkeklerden bazıları eşlerine karşı aşırı nazik, kibar, eşinin canını yakmak istemeyen bir tutum sergiler. İlişki sırasında eşindeki en ufak ağrı belirtisi ilişkiyi bırakmasına neden olur. Bu nedenle tam bir ilişki gerçekleşemez. Bazı erkekler ilişki sırasında daha kaba ve sert davranış sergiler. Bu davranış şeklide kadında vajinismus gelişimi kolaylaşır.

Vajinismus tedavisi yapılırken çiftler birlikte değerlendirilir. Terapilere birlikte çağrılır. İlk cinsel birliktelikte erkeğin aceleci davranması, vajina yeterince hazır olmadan ilişki denemesi kadındaki korku ve kaygıları artırır. Cinsel tecrübesi olmayan erkekler eşleri ile ilk cinsel birliktelik yaşadıklarında vajinanın ilişkiye hazır hale gelme sürecini bilmeyebilir. İlk cinsel birlikteliğini olumsuz yaşayan kadında vajinismus sorunu daha kolay gelişir.

Vajinismus tedavisinde erkeğin desteği çok önemlidir. Cinsel ilişki çift olarak yapılacak bir eylemdir. Tedavide yalnız bırakılan kadınlarda başarı oranları oldukça düşüktür.

Cinsel ilişki ile kadın erkek arasındaki ilişki birbiriyle çok bağlantılıdır. Bu nedenle vajinismus tedavisinde kadın ve erkeğe davranışsal terapi de verilir. Vajinismus tedavi sürecinde erkek evdeki cinsel terapist rolünde olmalıdır. Eşini her açıdan desteklemeli, tedavide eşini motive edici olmalıdır. Tedavi süresince erkekler aceleci ya da pasif olmamalıdır.

Erkeklerin vajinismus tedavisi sürecinde kararlı olması tedaviyi olumlu etkiler. Vajinismusta bazen erkekler reddedildiklerini, istenmediklerini ve sevilmediklerini düşünebilir. Bu düşünceler sertleşme güçlüğü, cinsel isteksizlik ve erken boşalmaya sebep olur. Erkeğin bu sorunları yaşaması vajinismus tedavisine başvurma sürecini uzatır. Antalya vajinismus tedavisi ile erkekteki sorunlarda değerlendirilip tedavi bir bütün olarak ele alınır.

Gizlilik taahhütnamesi

Kliniğimize başvurma sebebiniz ve kişisel bilgileriniz yasal haklarınız kapsamında (T.C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği R.G. 01.08.1998, 23420) tamamen gizli tutulacaktır. Başka şahıslara kişisel bilgileriniz, hastalığınız ve tedaviniz hakkında bilgi verilmez.

 

SORU SORABİLİRSİNİZ
  • F
    Fid***27.01.2024

    Fiyat bilgisi alabilir miyim vajinismus için seans olarak Funda hanıma muayene olmak istiyorum mümkünse eğer en kısa zamanda dönüş yaparsanız çok sevinirim

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat, bilgi ve dilerseniz randevu için lütfen sabit hattımızdan bize ulaşınız. Tel: 0(242) 322 9773

  • H
    Haz***02.03.2023

    İyi günler vajinismus tedavi ücretiniz nedir ve ne tür bir tedavi uyguluyorsunuz

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • I
    Ipe***20.10.2022

    Vajinusmus için tedavi olmak istiyorum ücret ve ctesileri açıkmısınız acaba

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • D
    Duy***05.07.2022

    Merhabalar, vajinismus tedavisi için fiyat ve bilgi almak istiyorum. Kaç seans sürüyor vb.. Antalya dışında yaşıyorum ona göre planlayıp gelmek istiyorum. Teşekkürler..

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • C
    Cem***18.05.2022

    Mrb hocam iyi günler vajinismus tedavisi için gelmek istiyoruz ilk seansta sonuç alabilirmiyiz veya kaç seans sürer tedavimiz

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Tedavi süreci hastaya göre değişmektedir. Ortalama 10 seans sürmektedir. Daha detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • B
    Ber***15.05.2022

    İlk ilişkide fazla kanama oldu ve kasılmadan dolayı tam ilişki olmadı. Vajinusmus olabileceğimden şüphelendim. Bunun için bilgi almak istiyorum. Muayene ücretini öğrenebilir miyim bunun için.

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat, bilgi ve dilerseniz randevu için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • E
    Eli***17.04.2022

    Vajinusmus tedavisi işe alakalı randevu talebim olacak bana dönüş yapar mısınız

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Randevu için lütfen pazartesi gün içinde 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • S
    Swe***06.03.2022

    Merhaba seans ücreti nedir? Vajinusmus tedavisi ortalama kaç seans sürüyor ?

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Bilgi ve fiyat için lütfen yarın gün içinde 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşımız.

  • M
    Mer***15.02.2022

    Yeni evliyim ilk ilişkiye giremiyorum ne yapmam lazım.lutfen yardım edin

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Randevu ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • F
    Fun***25.01.2022

    Vajinismus problemim olmasından şüpheleniyorum. Fiyat ve seanslar hakkkında bilgi almak istiyorum.

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

SORU SOR
En az 70 karakter
Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621