Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı ve vajinal mantar enfeksiyonları genital bölgenin oldukça sık rastladığımız sorunlarındandır. Vajinal akıntı tedavisi bir dizi farklı yöntem ile yapılır.
Vajinal Akıntı

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal akıntı, vajinal salgının normalden fazla olmasına denir. Miktar, renk ve kokusu etkene göre değişir. Vajinal akıntı kadınlarda günlük yaşamı ve hayat kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle vajinal akıntı gibi yakınma ve şikayetlerin başladığı dönemde vajinal enfeksiyon tedavisinin yapılması bulguların kısa sürede gerilemesini sağlayacaktır. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar yumuşak doku yayılımı ve apse ile sonuçlanabilir.

Vajinal akıntı vajinitin en önemli belirtilerinden biridir. Vajinal salgı normalde yumurta akı benzeri şeffaf belirgin kokusu olmayan bir sıvıdır. Ancak vajinit durumunda berraklığını kaybeder, daha beyaz ya da enfeksiyonun tipine göre sarı ya da yeşil olabilir. 

Vajinal akıntının birkaç günden fazla devam etmesi, vajinal akıntı miktarında artış, beraberinde kaşıntı, yanma ve kötü koku vajinal enfeksiyon belirtilerindendir. Vajinit belirtilerinin devam etmesi ve tedavinin yapılmaması durumunda enfeksiyon ilerleyerek çevre doku ve iç genital yapılara yayılabilir. Bu aşamadan sonra tedavi daha zorlaşacaktır. O yüzden vajinitin erken dönemde tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Vajinal Enfeksiyon

Vajinal enfeksiyon (vajinit) kadın iç genital organlarını dış genital bölgeye bağlayan vajinal kanalın enfeksiyonudur. Vajinal enfeksiyonlar bakteri, vajinal mantar, paraziter ve daha nadiren virüs kaynaklı olabilir. Vajinal enfeksiyonlar etkene göre farklı belirti ve bulgular ile seyreder. En sık görülen belirti ise vajinal akıntıdır. Vajinal mantarda ise yoğun bir kaşıntı vardır.

Ergenlik dönemindeki kadınların %90’ı vajinit geçirmektedir. Vajinal enfeksiyon bulunan kadınların yaklaşık üçte birinde 2 ya da daha fazla enfeksiyon ajanı birlikte bulunmaktadır.

Vajinal salgı normal şartlarda yumurta akı benzeri şeffaf bir sıvıdır. Vajinal salgının görevi vajinanın nemli kalmasını sağlamaktır. Gebelik dönemi, yumurtlama günü ya da cinsel ilişki sırasında vajinal salgı miktarı artmaktadır. Bu nedenle tek başına vajinal salgının artması bir hastalığın işareti olmayabilir. Ancak miktarı fazla ve natürü değişmiş vajinal akıntı enfeksiyon işaretidir.

Vajinal Akıntı Nasıl Geçer?

Vajinal enfeksiyon tedavisi farklı tablet, fitil ya da kremleri içeren ilaçlar ile yapılabilir. Etkene göre vajinal akıntı tedavisi şunlardır;

  • Mantara bağlı vajinal enfeksiyon tedavisinde tablet ya da krem tarzında antifungal grubu ilaçlar kullanılır.
  • Bakteriyel vajinal enfeksiyon tedavisi tablet ya da fitil şeklindeki antibiyotikler ile yapılmaktadır.
  • Paraziter vajinal enfeksiyon tedavisi oral ya da vajinal yolla kullanılan antiprotozoal ilaçlar ile yapılır. Paraziter vajinal enfeksiyon tedavisinde önemli noktalardan biri de tam bir iyileşme sağlamak için cinsel partnerin de tedavisinin yapılmasıdır.

Vajinal enfeksiyon tedavisinin ilaçla yapılması yanında kişisel hijyen kurallarına uyulması ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından dikkatli davranılması bu enfeksiyonların tekrar etmemesi için önemlidir. 

Vajinal Enfeksiyon Nedenleri

Vajinitin en sık nedenleri bakteriyel ajanlardır. Bakteriyel vajinit içinde "Gardnerella Vaginalis" enfeksiyonuna oldukça sık rastlanır. Bu bakterinin vajina içinde çoğalması sonucu enfeksiyon görülür. Belirti olarak sulu, kötü kokulu, beyaz renkli vajinal akıntı görülmektedir.

Normal vajinal florada daha çok laktobasiller bulunur. Vajinit durumunda ise laktobasiller azalır. Onun yerini Gardnerella Vaginalis ve diğer bakteriler alır.

Gardnerella vajiniti cinsel yolla geçen bir enfeksiyon değildir. Bu enfeksiyonun tanısında karakteristik vajinal akıntının olması, vajina pH değerinin 4.5’in üzeri olması, vajinal akıntıda lökosit izlenmesi, gram boyama da clue hücresi olması, balık kokusu testi gibi kriterler vardır. Bu enfeksiyonun tanısında kültür tercih edilmez.

Vajinal Akıntıyı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  • Vajinal duştan kaçının.
  • Genel temizlik ve hijyen kurallarına özen gösterin.
  • Dış genital bölgenin nemli kalmasını önleyin.
  • İç çamaşırlarınızı her gün değişin.
  • İç çamaşırda pamuklu olanları tercih edin.
  • Uzun süreli dar kot ve tayt benzeri kıyafetler giymeyin.
  • Havuz, deniz ve banyo sonrası ıslak kalmayın.
  • Genital parfüm, kokulu pedler ve kimyasallardan uzak durun.
  • Kokulu prezervatif yerine normal olanı tercih edin.
  • Kilonuzu kontrol altında tutun ve şeker hastalığından korunun.
  • İlişki sırasında prezervatif kullanmaya dikkat edin.

Vajinal Akıntı Renkleri Anlamları

Vajinal akıntı normalde her kadında az miktarda görülür. Vajinal salgının görevi vajina içini nemli ve kaygan tutarak vajinal floranın bozulmasını engelleyip mukozal yüzeyi korumaktır.

Vajinal akıntı normalde kokusuz, şeffaf ve kaygan nitelikte, renksiz bir salgıdır. Bu fizyolojik bir durumdur. Özellikle cinsel ilişki sırasında fizyolojik vajinal akıntı artar. İlişki sırasında artan vajinal akıntı penisin daha rahat bir şekilde vajina içinde hareket etmesini sağlayacaktır. Yani vajinal kayganlığı sağlamak diğer bir görevidir.

Fizyolojik vajinal akıntı rahim ağzı ve vajina duvarındaki bezlerde oluşturulur. Menapoz dönemindeki bayanlarda hormonal değişime bağlı vajinal salgı azalır. Bu da vajinal kuruluk şeklinde kendini gösterir.

Yumurtlama döneminde fizyolojik vajinal akıntı artar. Bu dönemde yumurta beyazı kıvamında olan vajinal akıntı şeffaf, dokunmakla uzayan bir görünümdedir. Fizyolojik vajinal akıntı renksiz ve kokusuzdur. Miktarı kişiden kişiye göre değişir. Çünkü her kadının hormonal düzeyi ve salgı bezlerinin sayısı farklıdır.

Rahim ağzı ve vajinanın iltihabı durumunda fizyolojik vajinal akıntının bu özellikleri değişir.Vajinal akıntı enfeksiyonun şekline göre beyaz, sarı ya da yeşil bir görünüm alır. Vajinal enfeksiyon durumunda vajinal akıntı miktarı daha fazla artar. Daha koyu renkli ve kıvamlı bir hal alır. Ayrıca vajinal akıntı kötü bir koku içerir. Rengi şeffaf görünümünü kaybeder.

Vajinal enfeksiyon rahim ağzına da uzanıyorsa beraberinde alt batın, bel ve kasık ağrısı olabilir.

Vajinal akıntı enfeksiyon dışında kullanılan temizlik malzemeleri, parfümler, kimyasallar, pedler, tamponlar ve alerjik nedenlere bağlı olabilir. Nadiren de kanserle ilişkili durumlarda vajinal akıntı oluşturabilir.

Fizyolojik Vajinal Akıntı Nedir?

Bartholin bezleri vajinal girişin her iki yanında lokalize bezelye boyutunda yapılardır. Her bez kendi kanalı aracılığı ile saat 5 ve 7 hizaları civarında vajinal girişe açılır. Bu bez vajinayı nemli tutan bir sıvı üretir. Bartholin bez kanallarının tıkanması bartholin kisti ve apsesi şeklinde ortaya çıkabilir.

Vajinal akıntıya katkıda bulunan bir diğer yapı ise skene bezleridir. Skene bezleri idrar kanalı çıkışı çevresinde bulunan salgı bezleridir. Vajina ön duvarı ile üretra arasında lokalize bezler olup idrar kanalı çıkışı komşuluğunda kanalları ile dışarı açılır.

Skene bezleri klitorisin bir parçası gibidir. Bu bezler ilişki sırasında kanla şişen vajina içine uzanan bir doku ile çevrelenmiştir. Bu bezler ilişki sırasında vajinal kayganlığa katkıda bulunur. Kanallarının tıkanması sonucu enfekte olup apse gelişebilir.

Vajinal Enfeksiyonlar Kimlerde Sık Olur?

Vajinal enfeksiyon kişisel temizliğine dikkat eden, normal sağlıklı beslenen, sigara kullanmayan bayanlarda görülebileceği gibi diğer bazı durumlarda daha sık oluşabilir. Bu durumlar;

  • Adet döneminde ilişkiye girmek,
  • Birden fazla cinsel partneri olmak,
  • Sıkı iç çamaşır ve pantolon giymek,
  • Sigara kullanıyor olmak,
  • Rahim içi araç kullanmak,
  • Vajinal duş yapmak,
  • Yoğun stres yaşıyor olmak,
  • Vücut direncini düşüren hastalıklar,
  • Kişisel temizlik kurallarına uyulmaması,
  • Tuvalet temizliğinin özensiz yapılması.

Bakteriyel vajinitin pelvik inflamatuar hastalık, erken doğum eylemi, gebelik zarının erken yırtılması, gebelik zarının iltihabı ve doğum sonrası rahim içi zarın enfeksiyonu ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Vajinal Enfeksiyonun En Sık Nedenleri Nelerdir?

Vajinit sıklıkla 3 mikrobiyal ajan ile oluşur. Bakteri, parazit ve mantarlar vajinitin en sık nedenleridir.

Bakterial vajinit en sık Gardnerella Vaginalis ile meydana gelir. Mantarlardan en sık vajinit etkeni Candida Albicans tır. Paratizer organizmalar içinde ise en sık vajinal enfeksiyona Trichomonas Vaginalis neden olur.

Bunlar dışında Giardia Lamblia, Escherichia Coli, Neisseria Gonorrhoea, Micoplasma, Chlamydia, Balantidum Coli, Entamoeba Histolytica ve Ureaplasma urealiticum gibi bakterilerde vajinite neden olabilmektedir.

Vajinal enfeksiyona zemin hazırlayan en önemli olay vajinal floranın bozularak vajinal pH’ın değişmesidir.

Bu mikrobial ajanlar çoğunlukla tek başına vajinal enfeksiyona neden olsalar da bazen de birlikte vajinit yapabilirler.

Vajinal Enfeksiyondan Nasıl Korunuruz?

  • Vajinal enfeksiyondan korunmak için öncelikle kişisel temizlik ve hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.
  • Tuvalet temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır. Böylece anüsteki mikroorganizmaların vajinaya ulaşması önlenmiş olur.
  • Sentetik ve dar pantolonlar mümkünse tercih edilmemelidir.
  • Hava geçiren bol kıyafetlerin kullanımı vajinanın nemli kalmaması açısından önem arz eder.
  • İç çamaşırların her gün değişilmesi uygun olacaktır.
  • Vajinanın sabun ve benzeri temizlik ürünleri ile yıkanması vajinal pH’ı bozarak vajinal enfeksiyon gelişimini kolaylaştırır.
  • Uzun süre ped ve tampon kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Ortak banyo kullanımı ya da aşırı klorlu havuz kullanımlarından kaçınılmalıdır.
  • Umumi tuvaletlerin kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
  • Mayo ile uzun süre ıslak kalmamak gerekir.
  • Çeşitli kimyasal ürünlerin vajina ile teması ve kokulu tuvalet kağıtlarının kullanımı vajinal tahriş ve alerjik reaksiyon oluşturarak vajinite neden olabilir.
  • Kontrolsüz antibiyotik kullanımı da vajinal florayı bozacağından vajinite yatkınlık oluşturur.
  • Bol şekerli gıda tüketimi de vajinal enfeksiyonları kolaylaştırabilmektedir. Bu nedenle kan şekerini artıran gıdalar kontrollü tüketilmelidir.

Vajinal Enfeksiyon Varken Cinsel İlişki 

Vajinal akıntı ve vajinal enfeksiyon varlığında tedaviye başlanması ve tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişkiye ara verilmesi uygun olacaktır. Çünkü cinsel ilişki tahrişe bağlı enfeksiyonun yayılımı ve ilerlemesini kolaylaştırır. Vajinal enfeksiyon tedavisini uzatarak iyileşme sürecini geciktirir. Ayrıca yeni enfeksiyon riskini de artırır.

Bakteriyel vajinal enfeksiyonlar nasıldır?

Bakteriyel vajinit bakteriyel vajinozis olarak ta bilinir. Gardnerella Vaginalis en sık etkendir. Doğurganlık dönemindeki kadınlarda sık görülen bir vajinal enfeksiyondur. Normal vajinal florada bulunan laktobasiller bakteriyel vajinozda azalır. Diğer bakteriler ise artar. Bu da Gardnerella Vaginalisin çoğalmasını kolaylaştırır.

Bakteriyel vajinitlerin neredeyse yarıya yakını (%40-50) belirti vermeden seyreder. Özelllikle jinekolojik sorunları olanlarda, hamilelerde ve cinsel yolla bulaşan hastalığı olanlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir.

Bakteriyel vajinit belirtileri nelerdir?

Hastaların yarıya yakını belirti vermez. Diğerlerinde ise balık benzeri kötü kokulu vajinal akıntı görülür. Kaşıntı ve kızarıklık eşlik edebilir. Bu hastalarda vajinal enfeksiyon tedavisi yapılmazsa bulgular ilerleyip apse formasyonu oluşabilir.

Bakteriyel vajinit neden olur?

Gebelik, rahim içi araç kullanımı ve vajinal duş bakteriyel vajinosiz için risk faktörleridir.

Mantarlara bağlı vajinal enfeksiyonlar nasıldır?

Bir maya mantarı olan Candida Albicans vajinal enfeksiyonların sık nedenlerinden biridir. Bu mantar normal deri ve mukoza florasının bozulduğu durumlarda enfeksiyona neden olur.

Bu mantara bağlı vajinal enfeksiyon kadınların çoğunda bir kez yarıdan azında ise birkaç kez enfeksiyona neden olmaktadır.

Mantarlara bağlı vajinit belirtileri nelerdir?

Mantarlara bağlı vajinit genellikle vulva denen dış genital bölgeyi de içerecek şekilde görülür.  Mantara bağlı vulvovajinit olarak bilinen bu klinik kaşıntı ve kızarıklık ile belirti verir. Değişen derecelerde şişlik, farklı miktarda beyaz akıntı temel belirti ve bulgulardır.

Mantara bağlı vajinal enfeksiyon neden olur?

Candida Albicans normalde ağız içi, boğaz, barsaklar ve vajinal florada bulunur. Ancak kontrolsüz antibiyotik kullanımı, vücut direncinde düşme, yoğun stres, şeker hastalığı, obezite, doğum kontrol ürünleri, hamilelik ve RIA kullanımı gibi nedenlerle çoğalarak vajinal enfeksiyon gelişimine neden olabilir.

Paraziter vajinit nedir?

Paraziter vajinitin en sık nedeni Trikomonas Vaginalis tir. Bu mikroorganizma sık görülen bir paraziter enfeksiyondur.

Paraziter vajinit belirtileri nelerdir?

En önemli belirti diğer vajinal enfeksiyonlarda olduğu gibi kötü kokulu vajinal akıntıdır. Vajinal akıntı adet dönemi sonrası ve gebelik varlığında artar. Vajinal akıntı genellikle sarı yeşil renktedir. Vajinal akıntı yanında alt batın ağrısı, idrarda yanma, ilişki sırasında ağrı gibi belirtilerde eşlik edebilir.

Paraziter vajinit nasıl oluşur?

Trikomonas Vajinalis cinsel yolla bulaşan bir parazittir. Bu hastalık bulunan biri ile yaşanan cinsel ilişki sonrası enfeksiyon partnere geçer.

Vajinal akıntı neden geçmez?

Vajinal enfeksiyonlar sessiz seyredebilir. Küçük rahatsızlıklar ve vajinal akıntı şekli önemsenmelidir. Şikayetlerin daha başından ertelenmesi ve vajinal enfeksiyon tedavisinin yapılmaması sonraki süreçte tedavinin uzamasına ya da farklı sorunlara neden olabilir.

Tedavi edilmeyen vajinal enfeksiyonlar ve vajinal akıntılar beraberinde idrar yolları ve iç genital yapılarında enfekte olmasına yol açarak geçmeyebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı vajinal akıntı ve enfeksiyonları lütfen önemseyiniz. Önlemek için kişisel temizlik kurallarına özden gösteriniz.

SORU SORABİLİRSİNİZ
  • S
    Sem***29.11.2023

    Akıntım cougunlukla sarı .beyaz akıntıyı çok ender görüyorum ancak rahatsızlık verici bir durum söz konusu değil kokusuz ve ağrısız bir sarı hatta bazen koyu sarı.bir sağlık sorunu olma ihtimali var mı

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Muayene olmanız uygun olacaktır.

  • B
    Bay***04.07.2023

    İlişkide kanamam olmadı ne yapmaliyim adet düzensizliğim baya var ve çok beyaz akıntı görüyorum ve sürekli karnım ağrıyor bunun nedeni ne acaba

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Muayene olmanız uygun olacaktır.

  • C
    Cey***24.11.2022

    Rahim Ağzında yara vardi yaktirdim iki ayı gecti ama hala kokulu akinti oluyor nedeni nedir?

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Muayene olmanız uygun olacaktır.

  • K
    Küb***14.10.2022

    Vajinada şişme gibi bir durum yok fakat geceleri aşırı derede kaşınıp ağrıyor. Sebebi nedir ve nasıl geçer?

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Bu durum için muayene olmanız uygun olacaktır.

  • B
    Bey***11.10.2022

    Merhabalar size bir sorum olacaktı. Cinsel ilişkiden sonra idrara çıkarken yanma hissi ve kanama süreci normal mi ve bu süreç ne kadar süre devam eder tahmini olarak ?

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Şikayetler devam ediyorsa muayene olmanız uygun olacaktır.

  • E
    Eda***10.08.2022

    6 gündür yeşil koyu renkli akıntım var idrar yaparken yanıyor ne yapmalıyım

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Muayene olmanız uygun olacaktır.

  • S
    Sun***11.05.2022

    Yaklaşık 40 gündür sari ya da yeşil renk ve kötü kokulu akıntım var.Gecer diye düşündüm ancak aynı şekilde devam ediyor,koku çok rahatsız edici.surekli temiz tutmaya calisiyorm.2 gün önce dr a gittim.Fitil ve krem verdi dr.kasintim ya da başka bir durum yok,akıntı sadece.Sizcesebebi ne:"(

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Bu tür durumlar için muayene ederek yorumda bulunabiliriz.

  • N
    Nes***14.04.2022

    Benim vajinal kaşıntım var bu da beni son derece rahatsız ediyor çok fazla ilaç kullanmama rağmen tedavi olmadı bana yardımcı olmanızı istiyorum kendime de iyi bir doktor arıyorum umarım artık iyi bir doktorum olur

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Randevu için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • E
    Esr***06.12.2021

    Vajina çıkışında ağrılar ve akıntılar bide adet düzensizligi yaşıyorum tedavi olmam gerek yakın zamanda doktora gittim kan degerlerime bakildi fakat herhangi bir sorun çıkmadı kontrole gelmek istiyorum fiyat bilgisi alabilir miyim?

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • M
    Men***01.12.2021

    Kokulu vajinal akintim var ve 5yil önce sezaryen doğum yaptığım ameliyat yerinde kaşıntı oldu

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Muayene için sabit hattımızdan randevu alarak bize ulaşabilirsiniz.

SORU SOR
En az 70 karakter
Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621