Spiral gebelikten korunma amacı ile rahim içine yerleştirilen bir araçtır. Rahim içi araçlar (RIA) genellikle T şeklindedir. Spiral temelde 2 farklı şekilde üretilir. İlki bakır içeren rahim içi araçlar, ikincisi ise hormon içeren rahim içi araçlardır. Her iki şekildeki rahim içi aracın koruyuculuk süresi farklıdır. Bakır içeren spiral 10 yıl, hormon içeren spiral ise 5 yıl koruyuculuk süresine sahiptir.
Spiral adet kanamasından hemen sonra ya da hamilelik olmayan diğer günlerde takılabilir. Rahim içi araçların aktif vajinal kanama, akıntı ve enfeksiyon durumlarında takılması önerilmez.
Spiral taktıran bir bayanın yılda bir doktor muayenesi olması gerekir.
Rahim içi araç kullanan bir bayanda adet kanamalarında düzensizlik, ara kanamalar, fazla kanama olması ve kasıklarda ağrı gibi sonunlar ortaya çıkabilir. Hormon içeren spirallerin bakır içeren rahim içi araçlara oranla en önemli avantajı kanama sorunlarına yol açmamasıdır. Kanama sorunu olanlarda hormonlu spiral kullanımı sonrası problem ortadan kalkabilir.
Spiral gövdesi plastik üzeri bakır kaplama olan T şeklinde doğum kontrol aletleridir. Spiral takılmadan önce üst kolları katlanır ve tek bir çubuk şeklini alır. Rahim ağzından girmesi için bu şekilde olmalıdır. Rahim ağzına ilerletildikten sonra etrafındaki plastik kılıf geri çekilerek spiral rahim içinde açılıp T şeklini alır. Rahim içinde bu şekilde kalır. T konfigürasyonu spiralin rahim içinde en iyi yerleşme, etkinlik ve koruma sağlar. Bu yerleşim şekli spiralin düşmesini de engeller.
Spiralin herkes için olmasa da etkili ve güvenli bir doğum kontrol yöntemi olduğu düşünülür. En önemli avantajlarından biri de uzun ömürlü olmalarıdır.
Rahim içi araçların farklı çeşitleri bulunmaktadır. Hormon içeren rahim içi araçlar az miktarda bakır ihtiva edebilir. Hormon içeren spiraller yoğun adet kanamaları olan bayanlarda kanamaları azaltabilir. Bu bayanlarda iyi bir seçenektir. Bakır içeren spiraller hormon içerenlere oranla daha uzun yıllar kullanılabilir. Hücresel mekanizmalar üzerinden etki gösterir.
Rahim içi araçlar doğru kullanıldığı takdirde gebe kalma şansı %1’den azdır. Bakır içeren rahim içi araçlar 10 yıl, hormonlu rahim içi araçlar ise 5 yıla kadar koruma sağlar.
Sağlıklı bayanların çoğu spiral kullanabilir. Rahim içi araçlar özellikle bir eşi olan ve cinsel geçişli hastalık riski düşük olan kadınlar için oldukça uygundur. Spiral kullanımı cinsel geçişli hastalıklara karşı koruma sağlamaz.
Spiral bazı durumlarda kullanılmaz. Bu durumlar;
Rahmin boyut ve şekli kişiler arasında farklılık gösterebilir. Ayrıca çeşitli rahim anomalileri de bulunmaktadır. Bu durumda bazı bayanlarda spiral takılması güç olabilir. Spiral takmadan önce rahmin boyut, şekil ve yapısının değerlendirilmesi uygun olacaktır.
Spiral takılması zor bir işlem değildir. Spiral takılması 1-2 dakika süren bir işlemdir. Rahim içi araç uygulaması enfeksiyon gelişmemesi için steril şartlarda temiz koşullarda yapılmalıdır. Spiral takılması aşamaları aşağıdaki gibidir;
Spiral takılması ağrılı bir işlem değildir. Kişi günlük yaşamına hemen dönebilir. Ağrı eşiği düşük olan bayanlarda işlemden önce doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaç kullanılması işlemin daha konforlu yapılmasını sağlayabilir. İşlem sonrası çok az miktarda kasık ağrısı olabilir.
Spiral fiyatları ve spiral takma fiyatları tercih etmiş olduğunuz kliniğe, doktora ve spiralin çeşidine göre değişir. Size en uygun olan spiral doktorunuz tarafından yapılan muayene ve değerlendirme sonucu belirlenecektir. Bu yüzden spiral takma fiyat bilgisi ve muayene için kliniğimizi arayabilirsiniz.
Hormonal ve bakır içeren rahim içi araçlar etkisini hemen gösterir. Hormonlu spirallerin aynı zamanda adet kanamalarını azaltma etkisi de bulur. Ancak bu etkisini göstermesi 6 aya kadar uzayabilir.
Spiral doğum sonrası hemen uygulanabilir. Ancak doğum sonrası ilk 48 saat ya da 1 ay geçtikten sonra takılması önerilir. Aradaki süre zarfında takılması durumunda rahim delinme riski yüksek olduğundan uygulanmaması önerilir.
Düşük ya da kürtaj sonrası spiral hemen takılabilir. Herhangi bir süre sınırı bulunmaz.
Spiralin kendisi dış gebeliğe neden olmaz. Ancak spiral varken de nadiren de olsa dış gebelik olasılığı bulunmaktadır. Spiral varken hamile kalan bayanlarda bunun normal gebelikten ziyade dış gebelik olma olasılığı daha fazladır. Spiral kullanımı gebelik ihtimalini azaltır. Bu nedenle spiral kullanan bayanlarda dış gebelik oranları da azalmıştır.
Spiral varken nadiren de olsa gebe kalmak mümkündür. Doğum kontrol yöntemlerinin hiçbiri tam koruma sağlamaz. Spiral takılması sonrası yaşanan gebeliklerin çoğu rahim içi aracın fark edilmeden düşmesi sonucu gerçekleşir. Ancak rahim içi araç varken de gebe kalma olasılığı mevcuttur. Spiral varken gebe kalındı ise;
Spiral çıkarma 1-2 dakika süren ağrısız bir işlemdir. İşlem şu şekilde yapılır;
Spiral ipi eğer rahim içine kaçmış ya da kopmuş ise jinekolojik muayenede görülemez. Bu durumda rahim içine özel aletler ilerletilerek spiralin kendisi tutulup çekilir. Bu durumda işlem biraz uzar. İşlem sırasında kişi ağrı hissedebilir. Bu yöntemle spiral çıkartılamaz ise histeroskopi denen yöntem ile rahim içini görerek spiral çıkartılır.
Çok nadiren spiral karın içine kayabilir. Bu durumda röntgende spiralin rahim dışında olduğu görülür. Spiral bu şekilde sadece ameliyat ile çıkartılabilir.
Spiral kayması rahim içi aracın rahim ağzına doğru yer değiştirmesidir. Spiral bazen rahim içinden çıkarak vajinaya düşer ve buradan da dışarı atılır. Spiralin rahim ağzına kayması ya da vajinaya düşmesi durumunda çıkartılarak değiştirilmesi gerekir. Kayan bir spiralin gebelikten koruma etkinliği zayıflar.
Rahim ağzı ya da vajinaya doğru kayan spiraller ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Spiral kaymasına bağlı adet arası lekelenme tarzında kanamalar görülebilir.
Spiral kayması fazla doğum yapmış bayanlarda rahim ağzındaki genişleme nedeni ile olur. Diğer bir neden de spiralin takılması sonrası rahim içine tam oturmaması nedeni iledir. Spiral takıldıktan bir ay sonra ve sonrasında da yılda bir spiralin rahim içindeki durumu ultrason ile kontrol edilir.
Spiral kayması belirti vermeyebilir. Ultrason kontrolleri sırasında spiralin rahim ağzına kaydığı görülebilir. Vajinal muayene sırasında da rahim ağzından sarkan ya da vajinaya düşen spiral görülebilir.
Merhabalar takılı olan spirali mi çıkarttırıp yeni spiral taktırmak istiyorum fiyat olarak bilgi alanilir miyim
Fiyat ve bilgi için lütfen yarın gün içi 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhaba bende 7senedir sipral var ve devamlı idrar yolu emfeksiyon veya mantar oluyor siprale bağlı mi bilmiyorum biri olmasa biri oluyor 2 çocuğum var baglatmayi düşünüyorum hangi hastanedesiniz sizinle görüşmeyi düşünüyorum
Randevu ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhaba sprial taktırmak icin ucret bilgisi ogrenmek istiyorum.tesekkur ederim
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhaba hocam. 5 yıl süreyle spiral kullandım sonrasında çıkarttım. Çünkü adet dönemim çok agresif ve etrafımdakilerin kalbini kırarak geçiyordu. Bir de adet dengesizlikleri yaşıyordum.Şimdilerde ise farklı yöntemlerle korunuyoruz. Yukarıdaki olumsuzlukları yaşamayacağım bir spiral modeli önerir misiniz?
Bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Hello, I will be in Antalya in September and am considering getting an IUD - does your clinic provide this and if so how much does it cost? Thank you in advance. Sara
Hello, We can provide to get IUD at our clinic. İf you want I can give an appointment.
7 buçuk ay önce bebeğim oldu emziriyorum spiral taktırmak isitorım onun içinde fiyat lütfen spiral
Fiyat ve detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.
Merhaba , ertesi gün hapı kullanmak istemiyorum davranışlarımı etkiliyor spiral düşünüyorum fiyatı nedir ?
Fiyat bilgisi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.
Merhaba Funda hanim, ben spiral taktirmak istiyorum. Fiyat olarak ne kadar ve bir hafta icinde halolurmu. Ben almanyadan geliyorum 4 kasim dan 12 kasima kadar antalyada bulunucam. 5 kasimda op randevum var. Ilginiz icin sumsiden tesekkür ederim
Size geri dönüş sağlayacağız.
Doğum kontrol ve korunma yöntemleri konusunda bilgi almak istiyorum ve uygun gördüğüm bi korunma yöntemine başlamak istiyorum. Muayene ve gerekli olabilecek durumlar için ücretiniz nedir ?
Doğum kontrol yöntemleri hakkında detaylı bilgi ve ücretler için lütfen 0 242 322 97 73 numaralı sabit hattımız dan bize ulaşınız.
Merhaba Ben viyanadan yasemin avusturya vatandaşıyım. spiral taktırmak istiyorum, fiyat bilgisi alabilirmiyim? ve tüpleri bağlatmak ne kadar? ve genel anestezi gerektirir mi ? 5.-9. ağustos antalyada olacağım.. randevu alma imkanım var mı..
Randevu ve detaylı bilgi için size geri dönüş sağlayacağız.