Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Antalya Smear Testi Fiyatları

Smear Testi

Rahim ağzı kanseri kadınlarda 6. sırada görülen bir kanser türüdür. Smear testi (Pap Smear) bir rahim ağzı kanseri tarama testidir. Bu test ile hücresel düzeyde inceleme yapmak için rahim ağzından sürüntü alınır.
Smear Testi

Smear Testi Nedir?

Rahim ağzı kanseri kadınlarda 6. sırada görülen önemli bir kanser türüdür. Smear testi (Pap smear) bir rahim ağzı kanseri tarama testidir. Bu test ile hücresel düzeyde inceleme yapmak için rahim ağzından sürüntü alınır. Amaç rahim ağzı kanserinin erken dönemde hücresel düzeyde saptanmasıdır.

Yapılan smear testi patologlar tarafından incelendikten sonra smear sonucu raporlanır. Smear testinde yapılan hücresel düzeydeki incelemeye sitolojik inceleme denir. Rahim ağzı kanseri belirti vermeden ortaya çıkabilir, bu da smear testinin önemini gündeme getirir.

Kanser ilerledikçe kanlı, kötü kokulu akıntı, adet arası ya da lişki sırasında görülen anormal kanamalar, ilişki sırasında ağrı olması gibi belirti ve bulgulardır.

Rahim ağzı kanseri için bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlar;

  • Erken yaşta cinsel ilişkiye girmek,
  • Birden fazla cinsel partnerin olması,
  • Sigara kullanımı,
  • Folik asit, A ve C vitamini seviyelerinin düşük olması,
  • İleri yaş,
  • Siyah ırk,
  • Düşük sosyoekonomik düzey,
  • HPV öyküsü,
  • Ailede rahim ağzı kanseri olması,
  • Aşırı kilo,
  • Uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı,
  • Çok gebelik geçirme.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Smear testi jinekolojik muayene sırasında özel bir çubuk yardımı ile rahim ağzından sürüntü alınarak yapılır. Bu alınan örnek sıvı bazlı tüplere konularak patoloji ünitesine iletilir. Smear testi Antalya kliniğimizde yapılabilmektedir. Smear testi incelemesi anlaşmalı patoloji merkezlerimiz tarafından yapılarak sonuçlandırılır.

Smear testi almak zor bir işlem değildir. İşlem jinekolojik muayene masasında yapılır. Test adet zamanı yapılmaz. Smear testi için en iyi zaman adetten 1-3 hafta sonrasıdır. Smear testinde vajinaya bir jinekolojik muayene aleti olan spekulum yerleştirilir. Spekulum rahim ağzını görmeyi sağlar. Küçük bir çubuk ile rahim ağzından sürüntü almak kolaylaşır. Smear testi için sürüntü alma işlemi biyopsi ya da parça koparma şeklinde bir uygulama değildir.

Smear testi ağrılı bir işlem değildir. O nedenle işlem sırasında lokal ya da uyutarak anestezi kullanılmaz. Sürüntü alma işlemi yaklaşık 1-2 dakika sürer. Alınan sürüntü örnekleri 2 şekilde saklanır. İlki sürüntü örneğinin cama sürülmesi ve sabitleyici sprey sıkılması, ikincisi ise sürüntü örneğinin içinde sıvı olan bir kaba konulmasıdır. İkinci uygulamaya sıvı bazlı sitoloji denir. Patoloji ya da sitoloji uzmanları alınan bu örnekleri hücresel düzeyde inceler. İncelenen bu hücreler rahim ağzını kaplayan hücrelerdir.

Smear Testi Kimlere Yapılır?

  • Smear testine 21 yaşından itibaren başlanır. 21 yaşına kadar cinsel ilişkisi olmamış kadınlarda cinsel ilişki başladıktan sonra smear testi yapılmaya başlanır.
  • 21 yaşından önce cinsel ilişkide bulunmuş kadınlarda smear testine 21 yaşında başlanır.
  • 21-30 yaşları arasında 3 yılda bir smear testi yapılması önerilmektedir.
  • 30 yaş sonrası smear testi ile birlikte HPV testi de yapılır. Bu iki test birlikte 65 yaşına kadar 5 yılda bir olmak üzere yapılır.
  • 30 yaşın altındaki kadınlara HPV testi yapılması önerilmez.
  • Daha önce rahim alınması ameliyatı yapılmış ise rahim ağzı da olmayacağından bu kişilerin smear testi yapmasına gerek yoktur. Ancak rahim ağzında CIN 2, CIN 3, HSIL, AIS ve serviks kanseri saptanmış kadınlarda ameliyat sonrası da smear testi ile takip yapılır.
  • Bazen rahim ameliyatlarında rahmin bir kısmı bırakılır. Bu durumda rahim ağzı da kalır. Böyle bir durumda smear testi takipleri aynı şekilde devam edilmelidir.
  • CIN 2, CIN 3, HSIL, AIS ve serviks kanseri saptanmış kadınlarda smear testine en az 20 yıl devam edilir. 65 yaş geçse dahi test sonlandırılmaz. 20 yıla tamamlanır.
  • HPV aşısı olunması smear testi yapılmayacağı anlamına gelmez. Bu kadınlara da rutin smear test takipleri uygulanır.
  • Smear testinin henüs ilişkiye girmemiş bayanlara yapılmasına gerek yoktur. Çünkü rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni HPV virüsüdür. Bu virüs genellikle cinsel ilişki ile bulaşır. Ve rahim ağzında hücresel değişiklikler oluşturabilir.

Smear Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Smear testinden 2 gün öncesine kadar cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
  • Smear testi öncesi vajina içine ilaç, fitil, krem ya da tampon kullanılmamalıdır.
  • Smear testi öncesi vajina içi yıkanmamalı (vajinal duş) dır.
  • Smear testi adet döneminde yapılmaz.

Smear Testi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Smear testi sonrası aynı ve ertesi gün hafif lekelenme tarzında kanama olabilir.
  • Smear testi sonrası cinsel ilişkiye girilebilir.
  • Smear testi ağrı yapmaz.
  • Smear testi sonrası kişi aynı gün çalışma ve iş yaşamına dönebilir.

Smear Testi Ve HPV Testinin Birlikte Yapılması

Smear testi için alınan sürüntü örneğinden HPV DNA testi de yapılabilir. Günümüzde 30-65 yaş arası kadınlarda smear testi ile birlikte HPV testi de çalışılmaktadır. Bu iki test tek bir örnekle yapılabilir. Co-test olarak bilinir. Tek başına smear testine göre daha güvenilir sonuçlar elde edilir. Sitolojik sonuçlar ve HPV testi birlikte değerlendirilir.

Anormal sitoloji sonuçlarına yüksek riskli HPV tiplerinin eşlik etmesi önemli bir durumu işaret eder. Buna göre tedavi planı yapılır. Sitoloji sonucunun anormal olması durumunda HPV DNA saptanmamış ise bu düşük riskli bir duruma işarettir. Her iki testin normal olması riskin minimumda olduğunu gösterir.

Antalya Smear Testi Sonuçları

Smear testi Antalya sonuçları yorumlanırken Bethesta sistemi kullanılır.

  • Normal: Smear testinde anormal hücre görülmemesi durumudur.
  • Anormal smear testi: Smear Testinde anormal hücrelerin olmasıdır. Anormal hücreler enfeksiyon, inflamasyon, kanser öncüsü lezyonlar ya da kanseröz lezyonlara bağlı olabilir.

Anormal smear sonuçları ile karşılaşıldığında varsa enfeksiyon tedavi edilir. Kolposkopi ile ileri inceleme, biyopsi ve servikal küretaj uygulamaları yapılır. Kolposkopi bir mikroskop aracılığı ile vajinanın üst kısmı ile serviksin görsel olarak incelenmesidir. Bu işlem sırasında anormal olarak değerlendirilen yerlerden biyopsi alınır. Kolposkopi sırasında izlenen şüpheli alanlar dondurularak ya da lazer ile çıkartılır. Ardından hasta takibe alınır.

Smear testi kadınlarda rahim ağzı kanser taramalarında kullanılan bir testtir. Rahim ağzında bulunan hücreler kansere dönüşmeden önce birtakım değişiklikler içerir. Hücresel düzeydeki bu değişikliklerin erkenden saptanması rahim ağzı kanserinin daha oluşmadan önenebilmesine imkan tanır. Bazen anormal smear testi sonuçları ile karşılaşılır. Bu anormal durumlar smear testi sonucunda ASC-US, ASC-H, LSIL, HSIL, AGC şeklinde belirtilebilir.

Smear Testi Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Smear testi sonucu testi yaptırdığınız yere göre genellikle 2-7 gün içinde çıkar. Ancak yoğunluk durumuna göre daha geç çıktığı da olabilmektedir.

Smear Testi Sonucunun Normal Olması

Smear testlerinin yaklaşık %95’i normal olarak raporlanır. Smear testinin normal olması durumunda herhangi ek bir tahlile gerek duyulmaz. Smear testi normal olsa dahi sonraki dönemlerde rutin takip ve kontrollere devam edilir.

Smear Testi Pozifit Ne Demek?

  • ASC-H (Atipik Squamöz Hücreler, Yüksek Dereceli Lezyonlardan Ayırt Edilemeyen): Smear sonucunun bu şekilde gelmesi nadir bir durumdur. Anlamı yüksek dereceli lezyonlardan ayırt edilemeyen hücrelerin izlenmesini ifade eder. Bu durumda kolposkopi ve biyopsi ile rahim ağzı ayrıntılı olarak değerlendirilir. Smear testi sonucunun bu şekilde gelmesi rahim ağzı kanseri olduğu anlamına gelmez. Sadece kanser riski olduğunu ve ileri değerlendirme yapılması gerektiğini gösterir.
  • LSIL (Düşük Dereceli Squamöz İntraepitelyal Lezyon): Böyle bir smear testi sonucunun anlamı rahim ağzını kaplayan hücre katmanında hafif dereceli hücresel değişiklikler vardır. Bu sonuç geldiğinde kolposkopi yapılır. Gerek duyulursa biyopsi alınır. Bu sonuç gelen hastaların az bir kısmında kanser öncüsü lezyonlara rastlanır.
  • AGC (Atipik Glanduler Hücreler): Nadir rastlanan bir smear testi sonucudur. Böyle bir sonuç geldiğinde ileri inceleme yapılır. Gerek duyulan hastalardan biyopsi alınır. Sonuçlara göre tedavi planı yapılır.
  • HSIL (Yüksek Dereceli Squamöz İntraepitelial Lezyon): En nadir gelen smear testi sonuçlarından biridir. Böyle bir smeart testi sonucu geldiğinde rahim ağzından parça alınarak inceleme yapmak gerekir. Bu sonucun kansere ilerleme riski diğer smear sonuçlarına göre daha fazladır.

Antalya Smear Testi Fiyatları

Antalya smear testi fiyatları seçmiş olduğunuz kliniğin anlaşmalı bulunduğu patoloji laboratuarları doğrultusunda belirlenmektedir. O nedenle güncel ve doğru smear testi fiyatı için kliniğimizi arayabilirsiniz.

SORU SORABİLİRSİNİZ
  • M
    Mer***30.05.2022

    İyi günler, Smear testi fiyatını öğrenebilirmiyim, yada muayene ve smear testi toplam fiyatı nedir? Ayrıca HPV testi yapıyormısunuz?

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    HPV ve smear testi yapıyoruz. Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • Ö
    Özg***16.05.2022

    Merhabalar, öncelikle kolaylıklar dilerim. Smear testi yaptırmak istiyorum. Fiyat bilgisi rica edebilir miyim? Çalışma saatlerinizi de belirtirseniz çok sevinirim. İyi günler dilerim.

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat, bilgi ve dilerseniz randevu için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • A
    And***21.12.2021

    Merhabalar muayene ucreti ve ek olarak simir testi ücretini öğrenmek isterim

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • Z
    Zey***18.05.2020

    Merhabalar muayene ucreti ve ek olarak simir testi ücretini öğrenmek isterim

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve detaylı bilgi için lütfen 0 242 322 97 73 numaralı sabit hattımız dan bize ulaşınız.

  • 0
    055***05.11.2019

    4 aydan beri geçmeyen ağrı kaşıntı akıntı ve yanma var fakat dc her gittiğimde efeksion mantar söyleyib muavine etmeden ilaç fitil yazıyorlar her adetten sonra kabusum başlıyor ne yapmak lazım akıntının rengi her defa değişiyor kahverengi beyaz sarı-yeşil En son pembe oldu

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Muayene etmek gerekir.

  • A
    Ayş***01.08.2019

    Kadın hastalıkları ile ilgili genel bir test ve smear testi yaptırmak istiyorum. İlerleyiş ve fiyat konusunda bilgi verirseniz sevinirim. Cevabınıza göre randevu için arayacağım. İyi günler.

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Smear testi fiyatı ve işlem hakkında detaylı bilgi için lütfen 0 242 322 97 73 numaralı sabit hattımız dan bize ulaşınız. Size detaylı bilgi ve dilerseniz randevu vereceğiz.

SORU SOR
En az 70 karakter
Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621