Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus Nedir?

Vajinismus bilinçaltı korku ve kaygılar nedeniyle genital bölgeye dokunamama, ilişkiye girememe ve bunlar sırasında vajinal kasılmaların olmasıdır.

Vajinismus bütün kadılarda aynı şekilde görülmez. Kimi kadın basit telkin ve konuşmalarla bu hastalıktan kurtulabilirken kimi kadında tedavi süreci ayları bulabilir.

Vajinal kasılmaların şiddeti ve panik atak hali kadının vajinismus evresine göre değişir.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismusu doğuran bilinçaltı kaygı, korku, endişe ve yanlış düşüncelerin çoğu benzer olsa da hastalık her kadında farklıdır. Kliniğin ortaya çıkması ailesel, çevresel faktörler ve yaşam tarzı ile doğrudan ilişkilidir.

Bekarlarda vajinismus belirtileri şunlardır;

  • Cinsel ilişkiye karşı negatif ve ön yargılı olma,
  • Genital bölgeye dokunamama,
  • Ayna ile genital bölgeye bakmaktan kaçınma,
  • Genital bölge tıraşı olmaktan korkma,
  • Mastürbasyon yapamama,
  • Kızlık zarı korkuları yaşanması,
  • Kızlık zarının yırtılmasından korkma,
  • Kızlık zarı kanamasından korkma,
  • Kızlık zarı patlamasından endişe duyma,
  • Vajinaya parmak ilerletememe.

Evlilerde vajinismus belirtileri şunlardır;

  • İlk ilişkide istemsiz vajinal kasılmaların olması,
  • İlişki sırasında bacakları kapatıp eşini itme,
  • İlişki sırasında tüm vücutta kasılma ve panik atak hali,
  • İlişkiye ara verince rahatlama.

Vajinismuslu kadınlar tedavi edilene kadar ilişkiye hiç girmemiş olabileceği gibi nadiren bir ya da iki kez zorlanarak girdiklerini de belirtebilir. Bu nedenle hamile kalan vajinismuslu kadınlar olabilmektedir.

Vajinismus Risk Faktörleri Nelerdir?

Vajinismus hastalığı cinselliğe negatif bakışı olan kapalı toplumlarda daha sık görülür. Kadının geçmişten itibaren cinsellik hakkında olumsuz bilgilendirilmesi, korkutulması ve yaşanmış kötü tecrübeler hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayacaktır.

Cinsellik yaşamın doğal bir parçasıdır. Kendi genital bölgesini tanımayan ya da tanımaktan korkan kadınlarda vajinismus riski yüksektir. Vajinismus hastalığından kaçınmanın en önemli kurallarından biri kadının kendi genital bölgesine dokunabilmesidir.

Cinselliği hayatın doğal bir parçası olarak kabul gören, cinsellik hakkında bilgilendirici, eğitici kitapları okuyan, konu hakkındaki bilgi verici videoları izleyen kadınların vajinismus olma ihtimali oldukça zayıftır.

Tam tersine cinsellikten kaçan, konuşulmasını istemeyen, cinselliği yasakmış olarak kabul eden kadınlarda vajinismus riski yüksek olacaktır.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus belirtileri olan çiftlerde tedavi planı hastalığın evresine göre yapılır. Erken evre vajinismus tedavisi birkaç seans sürebilirken ileri evrelerde tedavi süreci uzayabilir.

Vajinismus tedavisinin temelini genital bölge anatomisinin tanıtılması, cinsel terapi seansları, dilatör ya da parmak egzesizleri gibi kadının evde uygulayabileceği egzersizler oluşturur.

Hastaların büyük bir kısmı kısa süre içinde tedavi edilebilirken nadiren ileri evre vajinismus hastalığında genital botoks gibi ek tedavi seçenekleri de uygulanabilir.

Kadının kendi genital bölgesine dokunabilmesi, kademeli parmak egzersizleri yapabilmesi tedavi başarısını oldukça artırır. Eşinin bu tedavi sürecindeki uyum ve desteği de bir diğer önemli husustur.

Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621