Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Vajinal Kaşıntı Nedir?

Vajinal kaşıntı, genital bölge cildinin dışarıdan gelen zararlı maddeler, böcek ısırıkları, kimyasallar, radyasyon, allerjenler, enfeksiyon ya da otoimmün hastalıklar sonucu tahrişinden kaynaklanan rahatsız edici bir histir. Fazla olması halinde ağrı da eşlik edebilir. Yazımızda vajina kaşısıntasına ne iyi gelir? konusuna ele alcağız.

Vajinal kaşıntıların çoğu endişe verici değildir. Hafif kaşıntılar genellikle kendiliğinden geçer. Ancak yoğun ve rahatsız edici bir kaşıntı altta yatan rahatsızlığın araştırılmasını gerektirir.

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Vajina kaşısıntasına ne iyi gelir? kadınlar tarafından oldukça sık araştırılan konulardan biridir. Vajinal kaşıntı yoğun ve günlük hayatı etkiliyorsa doktor kontrolü ertelenmemelidir. Vajinal kaşıntının çoğu nedeni önemli olmasa da tedaviye erken başlanması olası ciddi durumların önüne geçer. Kaşıntı ile birlikte, vulvada ülser, şişlik, kızarıklık, hassasiyet, kanama, vajinal akıntı ve ağrı varsa mutlak doktor muayenesi gerekir.

Vajina kaşıntısı için doktor nedene yönelik bir tedavi planı başlatır. Kaşıntıya sebep olan etken bulunduktan sonra tedavi süreci başlar. Doktorunuz tedavide mantar ilaçları, antibiyotikler, antiviral ilaçlar, kimyasallardan kaçınma, idrar kaçırma sorununun düzeltilmesi, menopoza bağlı kaşıntılarda hormonlu kremler gibi yöntemleri kullanabilir.

Vajina Kaşıntısı Neden Olur?

Vajina kaşıntısı genital bölgedeki rahatsız edici şikayetlerden biridir. Kaşıntının vajinal mantar dahil birçok nedeni vardır. Vajina kaşıntısına yol açan durumlar şunlardır;

  1. Kimyasallar: Genital bölge cildi ve vajina hassas bir yapıya sahiptir. Günlük hayatta kullanılan sabunlar, parfümler, duş jelleri, kremler, kokulu tuvalet kağıtları içerdikleri bazı kimyasallar nedeniyle vajinal tahriş, alerji ve kaşıntı yapabilir.
  2. Mantar enfeksiyonları: Normalde vajinal florada mantarlar vardır. Ancak vajinal pH’ın değişmesi, vajinanın nemli kalması ve kimyasallara bağlı floradaki mayalar aşırı çoğalarak vajinit ve kaşıntı yapar. Kaşıntı vajinal mantarların en önemli semptomudur. Bazen vajinal mantarlar sadece kaşıntı ile belirti verir.
  3. Bakteriyel enfeksiyonlar: Vajinanın mantar enfeksiyonları kadar bakteriyel enfeksiyonları da sık görülür. Bakteriyel enfeksiyonlarda vajina kaşıntısı daha geri planda olan bir belirtidir. Öne çıkan şikayet ve semptomlar, kötü kokulu vajinal akıntı, alt batın ağrısı, vajinal yanma ve ateştir. Akıntı gri, sarı ve yeşil renkli olabilir.
  4. Cinsel yol enfeksiyonları: Korunmasız cinsel ilişkilerde klamidya, siğil virüsleri, neisseria gonorrhoeae, trichomonas vajinalis gibi enfeksiyonların geçişi kolaylaşır. Bu mikroorganizmalar ciltte karnabahar benzeri lezyonlar, akıntı, ağrı ve kaşıntı gibi semptomlara neden olur.
  5. Cilt Hastalıkları: Atopik dermatit (aşırı IgE yanıtı, egzama) ve sedef hastalığı kaşıntı ile seyreden cilt rahatsızlıklarına sebep olur. Egzama daha çok alerji ve astımı olan kişilerde görülür. Sedef hastalığı ve egzamada ciltte kaşıntılı, kırmızı, pullu döküntüler oluşur. Hastalık bazen vajinayı tutarak yayılabilir.
  6. Diyabet: Şeker hasatlığı eğer kontrol altında değilse bazı cilt sorunlarına denen olur. Bu sorunlar hafif kızarıklık ve kaşıntıdan ciltte derin yaraya kadar değişebilir. Şeker hastalığı ayrıca mantar enfeksiyonlarına yatkınlık yaratarak vajina kaşıntısı yapar.
  7. İdrar kaçırma: İdrar kaçırma mesanenin nörolojik bozuklukları, sistit, idrar kesesi sarkması gibi nedenlere bağlı görülen bir şikayettir. İdrar kaçırma kronik süreçte, vajinal bölgede tahriş ve genital bölgenin nemli kalması gibi sorunlara yol açar. Bu da vajina kaşıntısına neden olur.
  8. Stres: Stres günümüzün önemli bir sağlık sorunudur. Altta yatan bir çok hastalığı tetiklediği gibi kendi başlı başına bir sorun olmaktadır. Stres bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu da alerjen ve enfeksiyonlara yatkınlık yaratır. Böylece kaşıntıyı dolaylı veya doğrudan tetikler.
  9. Vulva kanseri: Vulva genital bölgede iç, dış dudaklar, klitoris ve vajinal girişi temsil eder. Vulva kanseri nadir görülen bir kanser türüdür. Belirtilerinden biri de kaşıntıdır. Kaşıntı olan bölgede genellikle cilt lezyonları görülür. Cillte ülser, kanama, kaşıntı ve ağrı önemli bulgulardır.

Vajina Kaşıntısına Evde Çözüm, Ne İyi Gelir?

Genital bölge temizliğinin evde iyi yapılması, banyo ve tuvalet sonrası vajinanın nemli bırakılmaması ve hijyen kurallarına uyulması halinde çoğu vajinal kaşıntı nedenleri için korunmuş olursunuz. Vajinal kaşıntıdan korunmak için evde uygulamanız gereken adımlar şunlardır;

  • Genital bölgenizi temiz tutun.
  • Genital bölgenizi nemli ve ıslak bırakmayın.
  • Tuvalet ve banyo sonrası nazikçe kurulayın.
  • Çok soğuk ve çok sıcak su kullanmaktan kaçının.
  • Büyük tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapın.
  • Sık vajinal duş, vajinal deodorant ve spreyden uzak durun.
  • Pamuklu iç çamaşırları kullanın.
  • İç çamaşırlarınızı günlük değiştirin.
  • Cinsel ilişki sırasında partnerin prezervatif kullanmasını isteyin.
  • Sağlıklı beslenin ve yoğurt tüketin.
Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621