Vajina genişlemesi özellikle normal doğum yapmış kadınlarda oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Genetik faktörler, yaşlanma, sigara kullanımı, birden fazla normal doğum yapmış olmak ve menopoz doku kolajeninde azalma ve zayıflamaya yol açar.
Özellikle doğum sırasında vajinanın genişlemesi doku sıkılığını bozarak tekrar eski haline gelmesini güçleştirir. Vajina her ne kadar uzayıp genişleyebilen bir yapıda olsa da birden fazla vajinal doğum yükünü kaldıramaz ve genişler.
Vajina daraltma ameliyatı ile vajinanın dış kısmı normal anatomik haline getirilmeye çalışılır. Tüm vajinal kanal bir bütün olarak daraltılmaz. Tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi vajina bölgesindeki doku iyileşmesi yaklaşık 6-8 haftada büyük oranda tamamlanır. Bu süre içinde genital temizliğin ve bakımın iyi yapılması durumunda vajinal sıkılık eski haline gelecektir.
Sağlıklı bir iyileşme döneminin olduğu normal şartlarda vajina daraltma ameliyatından 2 ay sonra ilişkiye girilmesinde bir sakınca bulunmaz.
Vajinoplasti ameliyatları bölgesel ya da genel anestezi altında yapılır. Cerrahi teknik olarak en çok vajina arka duvarı ile perine denen anal bölge arasındaki kısımdan eşkenar dörtgen şeklinde bir parça çıkarılır. Açıkta kalan vajinal mukoza ve perine cildi uç uca dikilerek vajinal açıklık daraltılmış olur.
Operasyonda çıkartılan doku miktarı vajinanın genişliğine göre değişir. Vajinoplasti ameliyatları kadın ve erkekte haz artışı sağlamayı amaçlar. Ayrıca genişlemiş vajinanın olumsuz fizyolojik etkilerinden kadını korur. Yapılan bilimsel çalışmalar vajina daraltma operasyonu sonrası kadınların %90’ında cinsel hayatlarında olumlu yönde değişim olduğunu göstermektedir.