Prezervatif (kondom) mekanik bir doğum kontrol yöntemidir. Halk arasında prezervatif veya kaput olarak bilinir.
Prezervatifler özel bir lastik ya da plastikten yapılmıştır. Mekanik doğum kontrol yöntemleri arasında en sık kullanılanıdır. Hamileliği önlemesi yanında cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşıda koruma sağlayabilir.
Prezervatifler hızlı ulaşılabilir olması, kullanımının kolay olması ve yüksek koruma oranları nedeniyle yaygın olarak tercih edilir. Bunun yanında cinsel hazzı azaltması, kayabilmesi, beklenmedik bir şekilde yırtılabilmesi ve vajina içine kaçabilmesi gibi dezavantajları da bulunmaktadır.
Prezervatifler 2 çeşit koruma sağlar. Hem hamile kalmayı önlerken hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucudur. Ancak her ikisi içinde koruma yüksek oranlarda olmasına rağmen %100 değildir.
Boyut, kalite ve kullanım şekli açısından doğru tercih edildiğinde ve uygulandığında prezervatif koruma oranı %98 civarındadır. Bunun anlamı prezervatif ile korunmada her 100 kadından 2’si 1 yıl içinde gebe kalacak demektir.
Yağ bazlı nemlendirici ve kayganlaştırıcı bazı ürünler (vazelin ve losyon gibi) kauçuk ve poliizopren prezervatiflere zarar verebilir. Bu da prezervatifin koruma yüzdesini düşürür. Fakat yağ bazlı ürünler poliüretan prezervatiflerde güvenlidir. Su bazlı kayganlaştırıcıların kullanımı ise tümünde güvenlidir.
Prezervatifler vajinal penetrasyondan önce uygulanmalıdır. İlişkinin ortası ya da sonuna yakın kullanılması durumunda prezervatif koruma oranı azalır. Kondomlar erekte haldeki penisin tamamını kaplamalıdır. Bu yüzden kişiye uygun boyutta olanları tercih edilmelidir. Küçük, sıkı ya da bol olması durumunda kayarak çıkabilir. Prezervatifin ucunda meni haznesi denen ufak bir çıkıntı bulunur. Bu çıkıntı meniyi tutarak geriye kaçmasını önler.
Prezervatifler kullanılırken vajina kaygan olmalıdır. Bu ya yeterli ön sevişme ya da kayganlaştırıcılar ile sağlanabilir. Yeterli kayganlık olmadığı taktirde sürtünme kuvvetine bağlı kondom dışarı çıkabilir veya vajinaya düşebilir. Bu da prezervafit koruma oranını düşürür. Vajinaya kaçan kondomlar jinekolojik muayene ile görülüp çıkartılır.
Prezervatiflerden bir kısmı koruyuculuğu artırmak için spermisit denen maddeler içerir. Spermisit spermleri öldüren kimyasal maddelerdir. Spermisitli kayganlaştırıcı içeren prezervatifler gebeliği önlemede daha etkilidir. Bu yüzden spermisitli kondomların koruma oranı daha yüksektir.
Kondomlar HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların (gonore, klamidya ve trikomonas gibi) bu yolla geçişini azaltır. Ancak kondomlar sadece penisi kaplar. Bu yüzden pubik bölgenin cilt cilde temasına karşı korumamaktadır. HPV, HSV, sifiliz ve şarkoid bu bölge teması ile partnere bulaşabilir.
2 çeşit prezervatif vardır. Bunlardan ilki erkeğin kullandığı penise takılan prezervatifler, diğeri ise kadının kullandığı vajina içine yerleştirilen prezervatiflerdir. Biz bu yazıda ilkinden bahsedeceğiz.
Prezervatifler genellikle inceltilmiş yüksek kalite kauçuk (lateks),poliüretan veya poliizoprenden yapılmıştır. Tasarım amacı meninin vajina ve rahme geçmesini engelleyerek hamileliği önlemektir. En iyi prezervatif yapımında kullanılan maddeler şunlardır;
Prezervatifler doğru kullanıldığında koruma oranları (koruyuculuğu) belirgin derecede artar. Gelişigüzel alınan ve kullanılan prezervatiflerde koruyuculuk düşüktür. Bu nedenle kondomun nasıl kullanılacağı bilinmelidir. Prezervatif kullanımı aşamaları şunlardır;
Çoğu prezervatifin kendinde kayganlaştırıcı vardır. Ancak vajinal kuruluk ya da ıslanma sorunu olan kadınlar ek kayganlaştırıcı spreyler kullanabilir. Poliüretan prezervatiflerde her türlü kayganlaştırıcı kullanılabilir. Ancak lateks veya poliizopren prezervatifler vazelin, losyon veya bebe yağı gibi yağ bazlı kayganlaştırıcılar ile kullanılmamalıdır. Yağ bazlı sıvılar bu tür prezervatiflere zarar verebilir. Ayrıca kondomun çıkmasına neden olabilir.
Kondom kullanmanın bazı avantajları vardır;
Prezervatif kullanmanın bazı dezavantajları vardır;
Prezervatif her ne kadar yüksek koruma oranlarına sahipse de doğru kullanılmadığında etkinliği düşmektedir. Prezervatif koruma oranını azaltan nedenler şunlardır;