Labioplasti genital bölge iç dudaklarının küçültülmesi, düzeltilmesi ve simetrik hale getirilmesi ameliyatıdır. İç dudakların büyük olması ter bezlerinden zengin bu bölgenin nemli ve ıslak kalmasına yol açar. Nemli bir genital bölgede mantar başta olmak üzere birçok mikrobiyal ajanın üremesi kolaylaşır.
Bunun yanında mayo, tayt ve iç çamaşırı gibi kıyafetleri giymek zor hale gelir. Yürüme ve spor aktiviteleri sırasında sürtünmeye bağlı dudak kenarlarında oluşan tahriş ağrı ve acı nedenidir. Ayrıca iç dudaklardaki büyüme cinsel ilişki sırasında penisin vajinal penetrasyonunu zorlaştırabilir. İç dudak sarkması çok nadiren vajinismus hastalığını tetikleyen nedenler arasındadır.
Duysal sinir bağlantıları yönünden zengin bir bölgenin ameliyatı tecrübe ve deneyim gerektirir. Labioplasti ameliyatı damar, sinir ve yumuşak doku anatomisine uygun teknikler kullanılarak yapılır ise labioplasti sonrası his kaybı yaşanmaz. Ancak çok nadiren dikiş atması, kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlara bağlı sorunlar görülebilir.
Labioplasti öncesi sarkma ve büyümeye bağlı cinsel haz alma sorunları bu ameliyat ile düzelir. Yapılan cerrahiye bağlı doku kaybı olsa da sorun bir bütün olarak değerlendirildiğinde operasyon cinsel hazzı olumlu yönde etkileyecektir. Cinsel haz almada esas rol oynayan genital yapı klitoris olduğundan dudaklara yapılan işlemden klitorisin duyusal sinir ağı etkilenmeyecektir.
Genital bölgede iç dudaklar, dış dudaklar, klitoris ve vajinanın dış kısmının tümüne vulva denir. Vulva duyusal ve parasempatik denen bir sinir ağına sahiptir. Duyusal ağ, hissetme ve haz alma ile ilgili sinir uçları içerir.
Genital bölgenin ön kısmı bel omurları hizasından çıkan inguinal ve genitofemoral sinirlerle duyusal iletileri alır. Arka kısım ise sakrum kemiği seviyesinden çıkan pudendal sinir ve uyluk sinir ağı ile duyusal sinir iletilerini alarak omuriliğe iletir.
Klitoris ve kadındaki erektil yapı olan vestibül ise parasempatik sinir ağına sahiptir. Parasempatik sinir sisteminin doku ve organlara gönderdiği sinyaller enerjinin korunması yönünde etki gösterir.
Labioplasti ameliyatı şu hallerde uygulanabilir;
Labioplasti ameliyatının başarısı kadar operasyon sonrası kurallara uyulması sağlıklı bir iyileşme dönemi için gereklidir. Labioplasti ameliyatlarında iyileşme süresi yaklaşık 4-6 hafta kadar sürmektedir. Bu süre boyunca iyi bir iyileşme dönemi geçirmek için doktorunuzun vereceği öneriler harfiyen uygulanmalıdır. Labioplasti sonrası his kaybı yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken kurallar şunlardır;