Labioplasti ameliyatları kadın genital estetikleri arasında oldukça sık tercih edilen cerrahi prosedürlerdir. Günümüzde sosyal medya faktörünün de etkisi ile estetik görünme algısı tüm vücudu ilgilendirir hale gelmiştir.
Labioplasti ameliyatının diğer estetik cerrahilerden farkı kişinin iç dudak sarkmasına bağlı estetik olmayan sorunlarının da giderilmesidir. İç dudak büyümesi ilişkiye girmede zorlanma, terleme, koku, tahriş ve dar kıyafet kullanamama gibi sorunlarla karşımıza çıkabilir. Hatta kişi koşu, yürüyüş dahil benzeri bacak sporlarını yapamaz hale gelebilir.
Labioplasti sonrası estetik ve sağlıklı bir görünüm elde edebilmek için bakım ve önerilere mümkün olduğunca uymaya özen gösterilmelidir.
Labioplasti sonrası enfeksiyon nadir görülen bir sorundur. Enfeksiyonların çoğu kişinin genital hijyen ve temizliğine dikkat etmemesi sonucu görülür. Belirtileri ağrı, akıntı, kızarıklık, şişlik, ısı artışı ve ateştir. Yara yeri enfeksiyonun da doktorunuz size günlük pansuman önerisinde bulunacaktır. Apse varsa drene edip boşaltılması gerekir. Enfekte alana antibiyotik tedavisi uygulanırken varsa akıntı ve iltihaptan kültür almak gerekebilir.
Labioplasti sonrası ilk gün genellikle sızıntı şeklinde ufak kanamaların olması doğaldır. 2 saatte bir ped değişimi yaparak bu ufak kanamaların takip edilmesi gerekir.
Labioplasti sonrası nadiren dikiş atması sorunu ile karşılaşılabilir. Bu durumda vajinal pedde lekelenme şeklinde olması gereken kanama miktarı artar. Kanama gözle görülüyor ise cerrahi steril bez ile kompres edilerek üzerine bası uygulanır. Bu süre içinde doktorunuz aranarak bilgi verilir. Ufak kanamaların çoğu kompres ve buz uygulaması ile kısa sürede kendiliğinden durur. Devam eden kanamalarda ek dikiş ile müdahale gerekebilir.
Kanamanın devam etmesi, beraberinde genital şişlik ve sertlik olması doku içi hematom işareti olabilir. Ped ile kanama takibi sırasında bu açıdan da dikkatli olunmalıdır. Ufak ve sınırlı hematomlar kendiliğinden gerilerken, büyük olanlara cerrahi müdahale gerekebilir.