Kürtaj kızlık zarı bozulmadan yapılabilir. Ancak bu garanti değildir. Burada kadının gebelik haftası önemlidir. Çünkü kürtaj 8-10 hafta gebeliklere yapıldığında ince kanüller kullanılsa da rahim içi boşaltılamayabilir. Böyle bir durumda kalın kanüller tercih edilir.
Bu yüzden bu hafta gebeliklerde işlem sırasında kızlık zarı bozulabilir. 5-7 haftalık hamileliklerde ince kanüller kullanılarak ileri ve geri yavaş hareketlerle kızlık zarı bozulmadan küretaj yapmak mümkündür.
Kürtaj sonrasında kızlık zarının hemen dikilmesi önerilmez. Kürtaj cerrahi bir işlemdir. Kürtaj sırasında gebelik nedeni ile vajinal bölge kanlanması biraz daha fazladır. Ayrıca kürtaj sonrası küçükte olsa kanamalar görülebilir. Bu nedenlerden dolayı kızlık zarı dikimi planı varsa kürtajdan yaklaşık 2 hafta sonra işlem uygulanabilir. Bu süre sonunda hem rahim içi iyileşmiş ve toparlanmış olur hem de kürtaja bağlı ara kanamalar azalır ve biter.
Kızlık zarı kalınlığı normalde 2-3 mm’dir. 2 mm altında olmasına ince, 3 mm üzerinde olmasına kalın kızlık zarı denir. Kızlık zarı ince ve önde yerleşimli ise kürtaj sırasında kalın kızlık zarına göre bozulma ihtimali biraz daha fazladır. İnce kızlık zarı yapı olarak zayıf olup kürtaj olurken yırtılmaya yatkındır.
Kürtaj sonrası doktor kadını 7-10. gün kontrole çağırır. Bu kontrolde ultrason ile rahim içini değerlendirir. Eğer rahim içinde parça kalması, gebeliğin devamı, enfeksiyon bulguları ya da başka bir komplikasyon saptanırsa ek müdahale gerekebilir. Bu durumda önceden kızlık zarı dikimi planlandı ise 2 hafta ya da daha fazla bir süre operasyon ertelenir. Doku iyileşmesi sağlandıktan ve komplikasyonlar düzeldikten sonra onarım yapılır.