Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Kürtaj Hangi Yöntemlerle Yapılır?

Kürtaj Hangi Yöntemlerle Yapılır?

Küretaj Yöntemleri

Kürtaj halk arasında çocuk aldırma, bebek aldırma, kürtaş şeklinde ifade edilse de sadece gebelik sonlandırma için yapılmaz. Kürtaj yöntemleri kürtajın ne için yapılacağına göre belirlenir. Gebelik kürtajı ile biyopsi amaçlı yapılan kürtaj birbirinden farklıdır. İstenmeyen gebelik kürtajı 10 haftaya kadar yapılırken biyopsi için küretaj her zaman yapılabilir.

Kürtaj Hangi Yöntemlerle Yapılır?

Kürtaj temelde 3 yöntemle yapılır. Bunlar;

  • Vakum aspirasyon tekniği
  • Metal küret ile kazıma
  • Histeroskop ile küretaj

Vakumlu kürtaj günümüzde en sık kullanılan yöntemdir. Özellikle gebelik sonlandırmada etkinliği yüksek, güvenli bir yöntemdir. Vakumlu denmesinin nedeni küretajın negatif basınç oluşturan özel bir enjektörle yapılmasıdır. Enjektörün ucuna kanül denen pipet benzeri aletler bağlanır. Kanüller farklı kalınlıkta içi boş, boru şeklinde ucunda açıklığı olan yapılardır. Kanüller rahme ilerletilerek rahim içi enjektörün oluşturduğu negatif basınç ile temizlenir. Kürtaj  için kanülü rahme ilerletmeden hemen önce rahim ağzı tüp benzeri buji denen aletlerle hafif genişletilir. Kanüller böylece rahme daha rahat ilerler.

Metal küret ile kazıma eskiden başvurulan bir kürtaj yöntemi iken günümüzde büyük hafta gebeliklerde tercih edilmektedir. Metal küret, uzun saplı, çay kaşığı benzeri bir alettir. Bu alet rahim ağzı genişletildikten sonra rahim kavitesine ilerletilir. Daha sonra ileri geri, sağa sola hareket ettirilerek gebelik ve ekleri zardan ayrılır. Bu işlem sadece gebelik için değil biyopsi amaçlı da kullanılabilir. İşlem vakum yöntemine göre daha zordur. Rahim delinmesi ve kanama açısından kürtaj yöntemleri içinde daha fazla riske sahiptir. Bu yüzden bu kürtaj yöntemi günümüzde nadiren kullanılır.

Histeroskop ışıklı, kameralı tüp şeklinde özel bir alettir.  Histeroskop ile rahim içi kamera ile doğrudan görülerek şüpheli yerlerden ya da lezyonlardan biyopsi alınır. Özellikle tanı amaçlı yapılan kürtajlarda oldukça etkilidir. Ayrıca rahim zarı altına yerleşmiş miyomlar ve polipler bu şekilde alınarak aynı zamanda kişinin tedavi edilmesi de mümkündür.

Kürtaj Yöntemi Nasıl Belirlenir?

Hangi kürtaj yönteminin kullanılacağı uygulanacak tıbbi prosedüre göre değişir. 10 hafta altı istenmeyen gebeliklerde vakumlu kürtaj tercih edilirken, 10 hafta üzeri anomalili gebelik sonlandırma gibi durumlarda ek olarak metal küret ile küretaj da kullanılır. Histeroskopi ile kürtaj daha çok tanı ve tedavi amaçlı kullanılan bir küretaj yöntemidir.

Kürtaj Yöntemlerinde Kullanılan Aletler Nelerdir?

Kürtaj için kullanılan aletler kürtaj yöntemlerine göre değişir. Bütün kürtaj yöntemlerinde kullanılan aletler;

  • Spekulum
  • Hegar bujileri
  • Kanüller
  • Vakum enjektör
  • Elektrikli vakum ekstraktör
  • Metal küret
  • Histeroskop

Diğer Kürtaj Çeşitleri Nelerdir?

Birçok farklı durumda tanı ve tedavi amaçlı yapılan küretaj yöntemleri de vardır. Kişiye özgü seçilen yöntemlerle en hızlı tanısal sonuç alınmaya çalışılır. Diğer özel küretaj yöntemleri şunlardır;

  • Probe kürtaj: Tanısal kürtaj uygulamasıdır.
  • Bumm kürtaj: Doğum sonrası bebek eşinin çıkarılması için yapılr.
  • Rest kürtaj: Düşük sonrası kalan parçaların temizlenmesidir. Revizyon küretaj olarak ta bilinir.
  • Pipel ile kürtaj: Pipel ile kürtaj vajinası atrofik, menopoz dömeni kadınlarda yapılır. Pipel ince plastik özel bir kanül çeşididir.
  • Fraksiyone kürtaj: Anormal vajinal kanamalarda yapılan tanısal bir küretaj yöntemidir. Kanamanın yerini belirlemede kullanılır.
Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621