Kızlık zarı (hymen) vajinanın giriş kısmında bulunan ortası delik yuvarlak şekilli halkasal bir oluşumdur. Genelde 2 cm çapın üzerindeki her vajinal penetrasyon kızlık zarını gererek yırtılmasına neden olur. Çok nadiren normalin üzerinde esnek bir yapıya sahip olması bozulmasını önler.
Bazı toplumlarda kızlık zarı bütünlüğü bekareti temsil eder. Bu yüzden bütünlüğünün kaybolması durumunda kadınlar kızlık zarı dikimi talep edebilmektedir. Kızlık zarı sadece cinsel ilişki ile bozulmaz. Genital bölgeyi çarpma, yere sert düşme, bisiklet kazaları, futbol, tekvando gibi çeşitli spor aktivite kazaları, mastürbasyon, vajinaya yanlışlıkla parmak ilerletme ve şiddetli vajinal kanal enfeksiyonları gibi birçok nedene bağlı kızlık zarı bozulabilir.
Geçici kızlık zarı dikimi 15-20 dakika kadar sürer. Hazırlık aşaması, işlem ve dinlenme dahil toplam süre 1-1.5 saat kadardır. Geçici kızlık zarı dikimi vajina kanalı girişinin kendiliğinden eriyen cerrahi ipliklerle kısmen daraltılmasıdır. Amaç ilişki sırasında ufak bir kanama sağlamaktır. Bu ameliyat ile anatomik bir zar yapısı oluşturulmaz. Anatomik zar görünümü kalıcı onarım ile sağlanır.
Kalıcı kızlık zarı dikimi 15-30 dakika kadar sürer. İşleme hazırlık, anestezi, ameliyat ve dinlenme ile birlikte toplam süre 1-1.5 saati bulur. Kalıcı kızlık zarında en çok kullanılan teknik vajina mukozasından parça kaldırarak yeni bir kızlık zarı oluşturmaktır. Vajina iç duvarından kaldırılan parçalar birbirine dikilerek halkasal bir görünüm elde edilir. Dikilen kısımların iyileşmesi ile birlikte anatomik bir kızlık zarı görünümü sağlanmış olur.
Kalıcı ve geçici olmak üzere başlıca 2 temel kızlık zarı dikimi yöntemi bulunur. Geçici yöntemde vajinal kanalın giriş kısmına kendiliğinden eriyebilen cerrahi sütürler kullanılarak daraltma yapılır. Bu daraltma kızlık zarının fonksiyonunu görerek vajinal penetrasyonda kanama olmasını sağlar.
Kalıcı yöntemde ise mikrocerrahi onarımla kızlık zarı yeniden şekillendirilir. Yani hem görünüm hem de fonksiyonel olarak normal kızlık zarına yakın bir anatomik yapı elde edilir. Kalıcı onarım, kalıntı kızlık doku parçalarının dikilmesi ve vajen duvarına flep cerrahisi şeklinde iki temel teknikle yapılabilir. Yeterli boyut ve sayıda kalıntı kızlık dokusu her kadında bulunmayabilir. Bu durumda flep cerrahisi ile vajina iç mukozasından parçalar kaldırılarak vajina girişinde halka şeklinde bir yapı oluşturulur. Halka şeklindeki bu doku kızlık zarına anatomik ve fonksiyonel yönden oldukça benzer.
Bu yöntemlerden uygun olanı düğün zamanı, jinekolojik muayene ve vajinal dokunun durumuna göre değerlendirilerek seçilir.
Kızlık zarı tamiri zor bir cerrahi işlem değildir. Ancak bu konuda deneyimli bir hekim tarafından yapılması gerekir. Aksi taktirde istenen sonuç alınamayabilir.
Geçici kızlık zarı dikimi için bir iyileşme süresi söz konusu değildir. İşlemden sonra 3-5 gün içinde ilişki olduğunda kanama sağlanacaktır. Kalıcı kızlık zarı onarımında ise tam bir doku iyileşmesi 6-8 haftayı bulur. Bu süre içinde ilişkiye girilmemelidir. Her iki onarımda istenen sonucun alınabilmesi için doktor önerilerine dikkat edilmesi gerekir.
Geçici kızlık zarı dikimi en fazla 7 gün dayanır. Süre ilerledikçe dikişler eridiğinden kanama olasılığı azalır. Kalıcı kızlık zarı dikimi ise yıllarca dayanabilir. Ancak yıllarca dayansa dahi evlilik öncesi kontrol edilmesinde fayda vardır.
Zira yıllar içinde geçirilen vajinal enfeksiyonlar, farkında olmadan parmak ilerletilmesi, düşme, çarpma gibi istenmeyen durumların olması kızlık zarının bütünlüğüne zarar verebilir. Kontrolün amacı %100 kanama sağlanması için varsa ufak deformasyonların giderilerek tam bir başarı elde edilmesidir.