Kızlık zarı dış vajinal açıklığın 1-2 cm derininde bulunan halkasal tarzda bir vajinal kıvrımdır. Kızlık zarının delik çapı yaklaşık 15-18 mm’dir. İlişki ya da ilişkiye bağlı olmayan birçok neden kızlık zarının yırtılmasına ve bozulmasına yol açabilir. Bozulan bir zar iyileşerek tekrar eski haline gelmez.
Kızlık zarı bozulduktan sonra 1 hafta içinde, eğer yeterli sayı ve boyutta kalıntı doku parçası varsa doğrudan dikilerek onarılabilir. Bu işlem hastane ya da klinik ortamında steril cerrahi şartlarda yapılır. Evde kızlık zarı dikimi yapılmaz. Ancak yırtılmanın üzerinden uzun bir zaman geçti ya da sonradan tekrar ilişki oldu ise vajinal girişte uygun yapıda kalıntı parça olmayabilir. Bu durumda onarım vajina iç duvarından kaldırılan ve flep adı verilen canlı dokular kullanılarak yapılır.
Flep tekniği ile yapılan bu işleme kalıcı kızlık zarı dikimi adı verilir. İlk yöntem de flep tekniği gibi kalıcı bir onarım şeklidir. Ancak çok nadir uygulanır. Yapılan kızlık zarı onarımlarının %80-90’ı kalıcı yöntemlerden oluşmaktadır.
Diğer bir yöntem olan geçici kızlık zarı dikimi ise bu ikisinden farklıdır. Bu yöntemde vajina girişi kendiliğinden eriyen cerrahi ipliklerle kısmen daraltılır. Cerrahi iplikler 7 gün içinde erimeye başlar. Bu süre içinde ilişki olması durumunda kanama sağlamak mümkündür.
Kızlık zarı dikiminde cerrahi onarımın iyi olmasının yanında sağlıklı bir iyileşme süreci geçirilmesi işlemin başarı oranını belirgin artıracaktır. Kalıcı kızlık zarı dikiminde iyileşme süresi yaklaşık 6-8 haftadır. Bu süre içinde ve sonrasında;
Kızlık zarı onarımı vajinanın hemen girişine yapılır. Kızlık zarı dikiminde amaç bekaret kanaması sağlamaktır. Bu onarımın yapıldığı dışarıdan bakmakla belli olmaz. Bir kişiye kızlık zarı dikimi yapıldığı ancak jinekolog muayenesinde, özellikle bu açıdan değerlendirme yapılması istendiğinde belli olabilir. Hatta iyi bir doku iyileşmesi olduğu taktirde bu şekilde bile anlaşılamayabilir.