Kürtaj ince plastik kanüllerle yapılır. Bu kanüllerin vajinadan rahme geçişi için kızlık zarı açıklığından içeri ilerletilmesi gerekir. Bu yüzden kürtaj sırasında kanülün ileri geri hareketi ile kızlık zarı arasında sürtünme olur.
Eğer kızlık zarına zarar vermeden kürtaj yapılmak isteniyorsa daha ince kanüllerle ve daha yavaş hareketlerle işlem uygulanmaya çalışılır. Böylelikle kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir. Bazı kızlarda kızlık zarı ince ve yapısal olarak zayıftır. Böyle kişilerde kürtaj sırasında kızlık zarı ne kadar dikkat edilse de zedelenebilir ya da yırtılabilir.
Kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir. Ancak garanti edilemez. Kürtaj günümüzde ince, plastik içi boş ve nispeten kıvrılabilen kanüller kullanılarak yapılır. Kanül vajina girişinden rahim kavitesine ilerletilip diğer ucundan negatif basınç sağlanarak gebelik ve ekleri dışarı alınır. Kürtaj kızlık zarı bozulmadan daha ince kanüllerle yapılabilir. İşlemin ultrason kontrolü altında yapılması etkinliği ve güvenilirliğini artırmaktadır.
Kürtaj yaklaşık 10-15 dakika sürer. Anestezi altında yapıldığından kişi ağrı ve acı duymaz. Sedasyon anestezisi kullanılmış ise işlemin yapıldığı anı da hatırlamaz. Vakum tekniği ile birlikte kürtaj günümüzde konforlu bir müdahale haline gelmiştir.
Kızlık zarı sağlam olan kadınlarda kürtajda kızlık zarı zarar görmesin diye daha ince kanüller kullanılır. İşlem sırasında kızlık zarı zedelenmesini önlemek için daha fazla dikkat edilir. Bu şekilde kürtaj kızlık zarı bozulmadan yapılmaya çalışılır. Çok nadiren önde yerleşimli zayıf ve ince kızlık zarı olanlarda yırtılma görülebilir.
Kürtaj sonrası kızlık zarı dikimi yapılabilir. Kızlık zarı dikimi için kürtajdan sonra en az 4-6 hafta geçmesi önerilir. Çünkü gebeliğe bağlı genital bölge kanlanması artmıştır. Vajina daha ödemli ve hassastır. Gebeliğin etkilerinin ortadan kalkması ve kürtaj sonrası rahmin iyileşip toparlanması beklenerek kızlık zarı onarımı yapılabilir.
Kürtaj sırasında kızlık zarında ufak yırtılmalar oldu ise bunları uç uca onarımla doğrudan dikmek mümkündür. Ancak bütünlüğü tamamen bozulmuş ve kalıntı parça sayısı yeterli olmayan kadınlarda flep yöntemi ile onarım yapılır.
Bebekte anomali sapatanması gibi büyük gebelik haftasında kürtaj yapılması gereken durumlarda kızlık zarı büyük olasılıkla bozulacaktır. Çünkü 10 hafta üzeri gebeliklerde küçük kanüllerle kürtaj yapmak mümkün değildir. Ayrıca metal küret denen aletlerinde kullanılması gerekebilir. Böyle bir durumda kızlık zarı bütünlüğünün sağlanması zordur.
Tanısal kürtaj işlemi kızlık zarını bozmadan yapılabilir. Ancak bu garanti edilemez. Çünkü tıbbi gereklilik hallerinde tanı koymak ve en kısa sürede tedaviye başlamak için küretajın en uygun şekilde yapılması gerekir. Tanısal küretaj genellikle anormal vajinal kanamaların nedeninin saptanması, rahim içi ur ya da polipten parça almak veya bunları çıkarmak için yapılır.
Kürtaj sonrası kızlık zarı bozulmadan tekrar gebe kalmak mümkündür. Bu açıdan gebelikten korunma yöntemleri hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.