Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Düşükten Sonra Kürtaj Gerekli Mi?

Düşükten Sonra Kürtaj Gerekli Mi?

Düşük (Abortus) Nedir?

20 haftadan önce ya da bebek 500 grama ulaşmadan, gebeliğin istenmesine rağmen kendiliğinden sonlanması durumuna abortus denir. Düşükler genellikle gebeliğin ilk 3 ayında olur. En önemli nedeni kromozomal anomalilerdir. Tüm düşüklerin %50 den fazlası genetik sorunlardan kaynaklanır. Düşük için risk faktörleri şunlardır;

  • Anne ve baba yaşının ileri olması
  • Daha önce düşük öyküsü
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmak
  • Rahim anomalileri
  • Amniyosentez öyküsü
  • Rahim ağzı yetersizliği (kısalığı)
  • Kontrolsüz şeker hastalığı
  • Tiroid bezi hastalıkları
  • Böbrek hastalıkları

Düşükten Sonra Kürtaj Gerekli Mi?

Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı gebeliğin sağlıklı olarak devam edemeyeceği durumlarda düşük meydana gelir. Erken gebelik haftalarında görülen düşük rahim kasılmalarına bağlı pelvik ağrı ve vajinal kanama belirtileri ile seyreder. Bu şekilde embriyo rahimden dışarı atılır. Düşük sonrası ultrason ile parça kalıp kalmadığı tespit edilerek ona göre kürtaj kararı alınır.

Gebelikte tam olmayan düşüklere inkomplet abortus denir. Gebelik materyali plasenta, amniyon kesesi ve fetustan oluşur. Tam olmayan düşüklerde içerde gebelik materyalinden parçalar kalır. Bu duruma 10 hafta üzeri gebeliklerde daha sık rastlanır. Tam olmayan düşük durumunda ultrason ile içerde parça kalıp kalmadığı bakılarak gerekirse kürtaj ile boşaltmak gerekir.

Rest abortus düşük sonrası rahimde parça kalması durumudur. Genellikle 7-8 hafta üzeri gebeliklerde görülür. Böyle bir düşükten sonra kürtaj yapılmalıdır.

Septik abortus düşükle birlikte rahim içinde enfeksiyon olması halidir. Septik abortusta düşükle birlikte vajinal kanama, kötü kokulu akıntı, karın ağrısı ve ateş vardır. Septik abortus durumunda antibiyotik tedavisi sonrası rahim içi küretajla temizlenir.

Tekrarlayan Düşük (Habituel Abortus)

Ardı ardına 3 ya da daha fazla düşük yaşanmasına habituel abortus denir. Nedeni genelde hormonal sorunlar, rahim ağzı problemleri, enfeksiyon veya hastalıklardır. Tekrarlayan düşüklerde içerde parça kalması durumunda kürtaj yapılır.

Kimyasal Gebelikte Kürtaj Gerekli Mi?

Sperm ile yumurtalık döllendikten sonra embriyo rahme tutunur ancak kısa bir süre sonra gebelik devam etmez. Gebelik hücresel düzeyde sonlanmış olur. Buna kimyasal gebelik denir. Bu gebelik adet kanaması ile birlikte atılır. Bu nedenle kürtaja gerek duyulmaz.

Tam Düşükte (Komplet Abortus) Kürtaj Gerekli Mi?

Komplet abortus gebelik materyalinin rahim kasılmaları ile birlikte düşük sonucu tamamen dışarı atılması durumudur. Genellikle 4-5 haftalık gebeliklerde görülür. Tam düşüklerde gebelik ekleri tamamen atıldığından genellikle kürtaj gerekli değildir.

Düşük Sonrası Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Kürtaj çoğunlukla sedasyon anestezisi altında yapılır. Vakum yöntemi sayesinde kürtaj her ne kadar güvenli bir prosedür olsa da her cerrahi işlem gibi riskleri vardır. Kürtaj riskleri şunlardır;

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Parça kalması
  • Rahim delinmesi
  • Rahim ağzı hasarı
  • Rahim içi yapışıklık (Asehrman sendromu)

Kürtaj operasyonunda kullanılan bir ilaca bağlı da ishal, mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma görülebilir. Bu ilaç kürtaja ek olarak doktor kontrolünde, rahim kasılmasında ve gebelik materyalinin dışarı atılmasında kullanılmaktadır. Kürtaj sadece ilaçla yapılmaz. Kürtajda ilaç kullanımı rahim içinin daha etkili temizlenmesinde fayda sağlar.

Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621