Rahim ağzı kanseri kadınlarda 6. sırada görülen bir kanser türüdür. Smear testi (Pap Smear) bir rahim ağzı kanseri tarama testidir. Bu test ile hücresel düzeyde inceleme yapmak için rahim ağzından sürüntü alınır.
Vajinal akıntı ve vajinal mantar enfeksiyonları genital bölgenin oldukça sık rastladığımız sorunlarındandır. Vajinal akıntı tedavisi bir dizi farklı yöntem ile yapılır.
Sıklıkla hormonal düzensizliklere bağlı görülen yumurtalık kistleri, kadınlarda alt batın ağrısının önemli nedenlerindendir. Tanısında genellikle ultrason kullanılır. Kistin çeşidine göre takip ve tedavi planı yapılır.
Polikistik Over Sendromu nedeni tam anlaşılamamış olsa da genetik olabileceği yönünde bulgular vardır. Kilo alımının artması ile birlikte daha erken yaşlarda görülmeye başlamaktadır.
Miyomlar oldukça sık görülen iyi huylu rahim kitleleridir. Kadınların çoğunda küçük ya da büyük rahimde miyom vardır. Günümüzde miyom ameliyatı özellikle belirti veren hastalarda gerekli durumlarda açık ve kapalı yöntemlerle yapılabilir.
Batın içi kanama ve şok en önemli dış gebelik komplikasyonlarıdır. Bu nedenle erken tanı ve dış gebelik tedavisi bu süreçte önem arz eder.
Çikolata kisti yumurtalık içinde koyu kahverenkli çikolata benzeri rahim zarı içeren kistlerdir. Çikolata kisti tedavisi kistin çıkarılması ile olur. Çikolata kisti ameliyatı kapalı (laparoskopik) ya da açık ameliyat şeklinde yapılabilir.
Adet düzensizliği tedavisi buna yol açan sebebin araştırılması ve belirlenmesi ile başlar. Adet düzensizliğine neden olabilecek durumların saptanması için jinekolojik muayene yapılır.
Rahim içinin değerlendirilmesinde ve rahim içi patolojilerin tedavisinde histeroskopi altın standart bir yöntemdir. Histeroskopi ameliyatı en sık anormal kanamanın değerlendirilmesi için kullanılır.
Laparoskopik yani kapalı cerrahi birçok uzmanlık dalında kullanıldığı gibi kadın hastalıklarında da uygulanır. Kapalı ameliyatlar da karında 2-4 delik açılarak karnın içi karbondioksit gazı ile şişirilir.