Ertesi gün hapları sabah hapı olarak ta bilinir. Ertesi gün hapları hormon içeren ve ilişki sonrası alındığında gebeliğin önlenmesinde kullanılan ilaçlardır. Amaç ilişki sonrası oluşabilecek muhtemel bir gebeliği önlemektir.
Ertesi gün haplarının tek hormon ya da çift hormon içeren türde çeşitleri bulunmaktadır. Kullanım şekli tek seferde ya da 12 saat arayla olmak üzere değişebilir. Aldığınız ertesi gün hapının kullanım bilgilerinden bunu öğrenebilirsiniz. En çok tercih edilen acil korunma yöntemleri ertesi gün hapları ve rahim içi araç (spiral) kullanımıdır.
Ertesi gün hapının cinsel ilişki sonrası ilk 72 saat içinde mümkün olduğunca hızlı bir şekilde alınması önerilir. Bu süre ne kadar kısa olursa gebelik oluşma şansı o kadar azalacaktır. Tek hormon içeren ertesi gün hapları çift hormon içerenlere göre daha etkili ve güvenli bulunmuştur. Ertesi gün hapları adet döneminden bağımsız olarak kullanılabilir.
Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkiye girildiğinde, prezervatifin ilişki sırasında yırtılması ya da çıkası durumunda ve erkeğin vajina dışına boşaldığı durumlarda gebelik istenmiyorsa kullanılır. Ertesi gün hapları hormon içerdiğinden hormonal ilaçlara karşı sorun yaşayabilecek bayanların doktor kontrolü olmadan kullanmamaları önerilir.
Adet gecikmesi olduğunda mutlaka gebelik testi yapılarak hamilelik durumu ortaya konmalıdır. Ertesi gün hapları hormonal etkilerinden dolayı kendisi adet gecikmesi yapabilir. Ancak adet gecikmesi olursa neden için mutlaka gebelik testi yapmak uygun olacaktır.
Ertesi gün hapları hormon içeren ilaçlardır. Hapların tek ya da iki hormon içeren şekilleri vardır. Ertesi gün haplarının çalışma mekanizması yumurtlamanın engellenmesi ya da döllenmiş yumurtanın rahim zarına yerleşmesinin önlenmesi şeklindedir. Bu etkisi hap alımı ne kadar erken olursa o kadar güçlüdür.
Ertesi gün hapı oluşmuş bir gebeliği sonlandırmaz. Bu haplar ancak gebelik oluşmadan önce etki gösterir. Eğer hamilelik testi ile gebelik gösterilmiş ise bu hapın kullanımı bir işe yaramaz.
Ertesi gün hapları hormon içeren ilaçlar olduğundan bulantı ve kusma yapabilir. Hap içildikten 1-2 saat içinde kusma olursa hapın etkisi azalacaktır. Bu durumda tekrar hap kullanımı gerekir. Hap aldıktan 2 saatin üzerinde bir süre geti ve kusma oldu ise tekrar kullanmaya gerek duyulmaz. Hassas olan bayanlar için ertesi gün hapı ile birlikte bulantı önleyici ilaç kullanımı önerilebilir.
Bulantı ve kusma dışında, baş ağrısı, baş dönmesi, memelerde hassasiyet, karın ağrısı, vajinal kanama gibi yan etkilerinin olabileceği bilinmelidir. Tek hormon içeren ertesi gün haplarında bulantı ve kusma olmaması önemli bir avantajdır.
Ertesi gün hapı cinsel ilişki sonrasında 3 gün içinde en kısa sürede alınarak kullanılır. Ertesi gün hapı ilişki sonrası dönemde ne kadar erken alınırsa etkisi o kadar fazla olur. %75-90 civarında koruma sağlar. Ancak hiçbir zaman tam koruma sağlamayabileceği akılda bulundurulmalıdır.
Rahim içi araçları da acil korumada kullanılabilmektedir. İlişki sonrası 7 gün içinde rahim içi araç kullanmak tama yakın koruma sağlar. Ertesi gün hapı alınmasına rağmen hamile kalma ihtimali vardır. Bu durumda istiyosanız eğer hamileliğin devam etmesinde bir sakınca bulunmaz. Ancak istenmeyen gebeliklerde kürtaj düşünülebilir.
Kurtaj fiyatlariniz ne kadar oğrenebilir miyim ?
Fiyat bilgisi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.
Gebe kalmamak için ilişkiden sonra kaç gün içinde önlem alınabilir.
3 gün